Elrontják a pártok? Rossz irányba megy az előválasztás!

Az előválasztásra azért van szükség, mert a Fidesz az országgyűlési képviselők választását egyfordulóssá tette, azaz, ha a kisebb pártok külön indulnak, akkor bizony csökkentik az ellenzéki esélyeket. A legutóbbi választásokon emiatt sok választókerület lett a Fideszé annak ellenére is, hogy az ellenzéki voksok többségben voltak. Sokak szerint a megoldás az, hogy hát akkor a kisebb pártok ne induljanak. Ez így azonban rendkívül antidemokratikus, ez a logika megöl a választók legalább negyede számára szimpatikus pártokat. Logikus megoldása lett volna a problémának az, hogy legyen az előválasztás kétfordulós, ahol a második fordulóba már csak a két legjobb kerül jut be, de a kicsik is meg tudják mutatni magukat. Állítólag Gyurcsány nem támogatta ezt a megoldást, így “orbáni” logika szerint fog működni az előválasztás. Az egyéni választókerületi jelöltekről egyetlen fordulóban kell dönteni. Még szerencse, hogy a miniszterelnök-jelöltek versenyében sikerült átvinni a kétfordulós választási logikát. 

Az előállt helyzet tehát nem a mutyik ellen hat, hanem éppen arra ösztönzi a pártokat. A káros mellékhatást már láthatjuk is, egyre több helyen hallani elvtelen paktumokról, visszalépésekről. Emiatt pedig egyre többen és egyre hangosabban mennek szembe az összefogás egészével, gondoljunk csak Zuglóra, ahol az ellenzéki elitpártok mindegyike beállt egy olyan jelölt mögé, aki politikai keresztapaként funkcionál sokak szerint a kerületben évtizedek óta. 

Nem tett jót az ellenzéki együttműködésnek az sem, hogy Orbán szándékosan dob be olyan témákat, amelyek gyorsan és hatékonyan osztják meg az ellenzéki pártokat, akik ideológiai alapon könnyen vesznek össze. A pedofilok elleni törvénybe csomagolt állami homofóbia például a Jobbik számára támogatható volt, míg a többiek durcásan távol maradtak a voksolástól. A törvényre adott 1 darab NEM szavazat az összefogásból szándékosan kihagyott ISZOMM-os Székely Sándoré volt. Szanyiék esete mutatja egyébként a legjobban, hogy az ellenzéki összefogás milyen cinikus és önző módon működik. Az ISZOMM az elsők közt volt, amely önálló miniszterelnök-jelöltet nevezett meg és nyomatékosította még 2020 nyarán azt is, hogy indulni kívánnak az előválasztáson. Megkereséseiket válaszra sem méltatták, aztán bejelentették, hogy az összefogás nem vonatkozik mindenkire, Szanyiékat tehát nem túl elegáns módon kényszerítették külön indulásra.

Összefoglalva azt látjuk, hogy az előválasztás kicsiben olyan, mint a NER választása. A nagyok, Jobbik és a DK mindent megtesznek azért, hogy már a voksolás előtt kiszorítsák a placcról a kisebb formációkat. Az LMP és az MSZP lényegében szinte el is tűnt  a politikai térképről, a Párbeszédnek is csak pár politikusa van már csak versenyben és a Momentum is vergődik. Nagyon úgy tűnik ráadásul, hogy Karácsony is csak golyófogóként funkcionál, akit félre fognak dobni, amikor már teljesen belefárad a fideszes össztűzbe. A kérdés pedig akkor már csak az lesz, hogy ki lép a helyére. Fekete-Győr és Márky Zaj támogatottsága a nullával egyenlő, ők valószínűleg még idő előtt vissza fognak lépni. Marad a két nagy(nak mondott), Gyurcsány és Jakab különalkuja. Az előválasztásnak lesznek nyertesei, a DK és a Jobbik, a probléma csak az, hogy ez az a két párt, amelyeket az ellenzéki szavazók jelentős része is elutasít, azaz ha ők győznek most, akkor Orbán marad 2022-ben.

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •