Eltemették Goják atyát, a dialógus teológusát

gojak

Pécs belvárosi plébániatemplomában, a Dzsámiban pénteken nagy részvét mellett örök nyugalomra helyezték dr. Goják János atya hamvait. Az életének 82-ik, és áldozó papságának 59-ik évében elhunyt teológust a különböző kultúrák közötti dialógus, és a társadalmi igazságosság hirdetőjeként ismerhette az ország – írta a Magyar Szociális Fórum szombaton.

A kanonok, címzetes apát, nyugalmazott főiskolai tanár azt hirdette, hogy minden embernek joga van az élethez, és mindahhoz, ami az emberi élethez nélkülözhetetlen: a szabadsághoz, a boldogsághoz és az igazsághoz. Ahhoz, hogy maga alakítsa életét, és részt vegyen az őt érintő döntések meghozatalában.

Goják atya szellemi hagyatékát és üzenetét méltató írásában a Magyar Szociális Fórum kiemelte előadói szerepvállalását az 1986-ban Budapesten megtartott marxista-katolikus dialóguson. A hazánk és a Szentszék történetében addig példa nélküli tanácskozás, melyen a római kúriát Paul Poupard bíboros képviselte, fontos mérföldkőnek számított azon az úton, amely a diplomáciai kapcsolatok felvételéhez vezetett Magyarország és a Vatikán között.

A Magyar Szociális Fórum a rendszerváltás után nagy hangsúlyt fektetett az egyházzal való közös munkálkodásra az emberek és a társadalom javára az elszegényedés és a társadalmi kirekesztődés feltartóztatásáért. Ennek gyümölcse volt a 2007. szeptemberében  „Egy igazságosabb és testvériesebb társadalomért” címmel megrendezett konferencia a Iustitia et Pax Bizottsággal közösen, melynek főtitkára Goják János atya volt.

A teológus pap a javak igazságos elosztásának követelményét hirdette, és szót emelt a szegények, a jogfosztottak érdekében, a szabadság és az emberi méltóság védelmében.

A nekrológ szerint Goják atya személyében a Magyar Szociális Fórum a társadalom súlyos megélhetési problémái iránt fogékony embert ismert meg, aki erejéhez mérten szeretett volna többet is tenni a szociális gondok orvoslásáért, mint amennyire elöljáróitól felhatalmazást kapott.  A Magyar Szociális Fórum reményteli bizakodással tekint arra, hogy az egyház – Goják atya szellemi hagyatékának elismerésén túlmenően – a gyakorlat nyelvére fordítja  Goják atya szociáletikai tanait.  Az MSZF örülne, ha az elhunyt teológus tanításának szellemében folytatódnék a párbeszéd és a közös munkálkodás az emberek javára az egyház és a társadalmi fórum között – hangoztatja a közlemény.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük