Elutasította az Európai Parlament az ACTA-t

anonymous

Elutasította az Európai Parlament az ACTA néven ismertté vált Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást.

Jelentős többséggel, 478:39 arányban utasította el az Európai Parlament a ACTA, amely kapcsán korábban hatalmas nemzetközi tiltakozás bontakozott ki. Civil szervezetek mellett például Európai Adatvédelmi Hatóság (EDBS) is komoly kétségeket fogalmazott meg a sokak által vitatott Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) ügyében – közölte a szervezet kedden Brüsszelben. Az EDBS szerint a szerzői jogokra vonatkozó megállapodás “elfogadhatatlan következményekkel járna az alapjogokra nézve”. Úgy látják ugyanis, hogy a szerzői jogok védelmére kidolgozott intézkedések az internetes “felhasználók magatartásának és kommunikációjának széles körű ellenőrzését” vonják maguk után.         

A megállapodás ellen hatalmas nemzetközi tiltakozás bontakozott ki az internetet használó fiatalok körében is. A magyar protestálók szerint az ACTA “büntetőjogi felelősséget hárít a csatlakozó országok (tehát egyúttal Magyarország) internetszolgáltatóira a jogvédett tartalmak közvetítéséért, amivel csak a kisebb baj lesz, hogy azonnal magával rántja majd a jelenlegi leglátogatottabb honlapjainkat – pl.: YouTube, Piratebay, Wikipédia és a többi –, de ügyfelei internetforgalmának teljes felügyeletére kényszeríti majd az internetszolgáltatókat”.

Az ACTA támogatói szerint a versenyhátrányt jelentő hamisítás elleni fellépés eszköze, a dokumentumot az Európai Unió és 22 tagállama, köztük Magyarország ez év január 26-án írta alá Tokióban. A EU-béli hatályba lépéshez a tagállamok ratifikációja mellett az unió általi megerősítésre lett volna szükség.         

Forrás:

 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük