Elvitték a rendőrök a vörös csillaggal emlékezőket a Kossuth térről

Hét embert előállított a rendőrség a József Attila és a Horthy-rendszer címmel civilek által szervezett budapesti vasárnapi megemlékezés helyszínéről. Az előállított résztvevők olyan papírlapokat tartottak a kezükben, amelyeken vörös csillag volt látható.

Önkényuralmi jelkép használata bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt állítottak elő a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai hét embert a fővárosi Kossuth térről vasárnap délután – közölte a BRFK. Nagyjából hamrinc ember jelent meg vasárnap délután a Kossuth téri József Attila-szobornál az Európai Baloldal Barátai nevű Facebook-csoport szervezésében.

A rendőrség hét embert – négy férfit és három nőt – igazoltatott, mivel a kezükben a vörös csillagot is ábrázoló lapokat tartottak. Az előállítottak között látta az MTI munkatársa Vajnai Attilát, a Munkáspárt 2006 elnökét. A hét embert rendőrségi autóval elvitték a helyszínről, mert a vörös csillag tiltott önkényuralmi jelképnek számít. A lapokon a vörös csillag mellett Che Guevara és József Attila képe, valamint a “Munkát, kenyeret, fedelet!” felirat volt látható.

A Kossuth téri József Attila-szobornál az egybegyűltek előzőleg beszélgetést és felolvasást tartottak, valamint Sallai Imre és Fürst Sándor kommunista politikusok kivégzésének 80. évfordulójáról is megemlékeztek.


A szervezők korábban azt közölték: a rendezvény célja, hogy József Attila költészetén keresztül bemutassák a Horthy-rendszer valóságát. Emellett Sallai Imre és Fürst Sándor 1932. július 29-i kivégzéséről is megemlékeznek.

 

Forrás: origo.hu – MTI

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük