Emelkednek a hitelek törlesztőrészletei januártól

Fotó MTI
Ugyan a jelzálog- és babaváró hiteleknél további fél évvel, június végéig meghosszabbította a kormány a hiteltörlesztési moratóriumot, de egy sor másfajta hitelnél most fognak szembesülni az adósok a nagymértékű emelkedéssel a törlesztőrészleteknél. A márciusban megállapított thm-plafon december 31-én megszűnik, legalább 200 milliárd forintnyi személyi hitel és körülbelül 20 milliárd forintnyi áruhitel törlesztőrészlete ugorhat meg hirtelen. Akár 30 százalékkal is nőhetnek a törlesztőrészletek – írja 24.hu a napi.hu cikke alapján.

Új fogyasztási hiteleket legfeljebb a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékpontos thm-mel kínálhatnak a bankok és pénzügyi vállalkozások december 31-ig, ennek megfelelően a személyi hitelek, hitelkártyák, áruhitelek thm-e maximum 5,75 százalékos lehet.

Ennek a limitnek viszont december 31 után vége van, ami törlesztő- és kamatemelkedésben fog visszaköszönni. Bankonként és hitelenként eltérő lehet az emelés mértéke. A kamat emelésének mértéke annál nagyobb lesz, minél kisebb a felvett hitelösszeg.

Egy újfajta személyi hitelt vehetnek majd igénybe azok az ügyfelek, akik a kamatok és részletek emelkedését túlzónak érzik, ezzel kiválthatják a régi kölcsönüket. Ezek lesznek az úgynevezett „minősített fogyasztóbarát személyi hitelek”, melyek legfeljebb 7 éves futamidővel érhetők el és kizárólag futamidő végéig rögzített kamattal vehetők fel.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •