Emlékezzünk a terror áldozataira

1973and911

Emlékezzünk azokra a mártírokra és ártatlan áldozatokra, akik egy nemzetközi terrorista gépezet áldozataiként haltak meg sok esztendővel ezelőtt ezen a napon. Azokat az embereket pusztították el, akik hittek a demokratikus értékekben, abban, hogy szabadon alakíthatják sorsukat. 1973. szeptember 11-én az amerikai kapitalista érdekeket kiszolgáló chilei hadsereg az amerikai titkosszolgálat által felbujtva demokratikusan megválasztott kormánya ellen fordult. Az ország miniszterelnöke, Salvador Allende fegyverrel a kezében halt hősi halált, stadionokban gyilkoltak le több tízezer embert és évtizedekik tartó, az USA által menedzselt katonai diktatúra vette kezdetét.

Baloldaliként, demokrataként emlékezzünk erre a napra egy nagy ember utolsó szavaival!

(Dr. Salvador Allende utolsó beszéde a Moneda-palota Télikertjében, 1973. szeptember 11-én, délelőtt 11 órakor.)

„A tábornokok fél tízre tűzték ki a Moneda ostromát. De nem kezdték el az ostromot, mert azt remélték, hogy megadom magam. Nem teszem meg nekik ezt a szívességet, és ezt most már ők is látják. Közölték, hogy tizenegykor támadnak. Felszólítottam őket, halasszák el a támadást, hogy a nők elhagyhassák a palotát…

Barátaim!

Egyetlen forradalom sem győzhet, ha a vezetői nem értik meg, hogy bármikor is a végsőkig teljesíteniük kell a forradalom erkölcsi feladatát. De igaz az is, hogy az értelmetlen halál nem használ a forradalom ügyének… Kérem tehát a férfiakat, hogy segítsenek rávenni az asszonyokat a palota elhagyására, mert azok, akik közülünk itt maradnak, a végsőkig fognak harcolni.
– (A palotaőrség tagjaihoz:) Önök, uraim, cselekedjenek belátásuk szerint. Csak egyet kérek. Ha úgy döntenek, hogy elhagyják az elnöki palotát, adják le a fegyvereiket. Szüksége lesz rájuk azoknak, akik szembe akarnak szállni az árulók lázadásával.”

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük