Ereszen csúszik egyre lejjebb a hazai minimálbér

Forint
Már december van, és még mindig nincs döntés a jövő évi minimálbérről, a munkaadók a koronavírusválságra hivatkozva nem emelnének, a munkavállalók pedig a zsebükre mutogatnak. A szakszervezetek felvetették az ország lemaradását a V4-ek és Romániához képest, Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint viszont nincs gond a minimálbérrel, szerinte az Eurostat számok azt mutatják, hogy nagyjából átlagos szinten van az ország a régióban.

Mint arról mi is írtunk, felkérték a kormány részéről Palkovics László, innovációs és technológiai minisztert, hogy a nemzetközi összehasonlító statisztika alapján mérje fel a kormány, hol áll pontosan Magyarország.

Az MFOR írta meg, hogy a közel két hónapja frissített Eurostat-adatok alapján a román bruttó minimálbér már megelőzte a magyart. Ennek magyarázata, hogy bár a román lej is veszített értékéből az euróval szemben, olyan mértékű leértékelődés mégsem történt, mint a forint esetében.

 A bruttónál azonban beszédesebb a nettó összeg és az is vásárlóerő-paritáson számolva. Így nézve sem áll fényesen hazánk, hiszen az MFOR becslése szerint a magyar nettó minimálbér vásárlóereje 503,7 euró, a románé pedig 553,5 euró. Vagyis a román minimálbér vásárlóereje 50 euróval nagyobb a magyarnál.

Miközben hazánkban még nagyon távol állnak egymástól az álláspontok, más visegrádi országban már akár hetekkel ezelőtt eldőlt a jövő évi minimálbér összege.

Amennyiben Magyarországon nem emelik a minimálbért, és egy későbbi időpontra halasztják a döntést erről, a további leszakadás veszélye fenyegeti a hazai minimálbért. Jelenlegi euró-árfolyamokat figyelembevéve

  • a magyar minimálbér 447 euró lesz,
  • a román 467,6,
  • a szlovák 623,
  • a lengyel pedig 625 euró.

Szlovákiában október 20-án hagyták jóvá a minimálbér-emelés mértékét, aminek értelmében 580 euróról 623-ra nő jövőre a kötelezően adandó legkisebb fizetés – vagyis 7,4 százalékos emelésről döntöttek.

Lengyelországban novemberben a kormánynak kellett határoznia a minimálbér jövő évi mértékéről miután a Szociális Érdekegyeztető Tanács tárgyalásai nem jártak sikerrel. A kormány döntése értelmében 2600 zlotyról 2800-ra nő jövőre a minimálbér, ami a szlovákhoz hasonló mértékű, 7,7 százalékos emelésnek felel meg. Az eset pikantériája, hogy nettóban 2061 zlotyt kapnak majd az érintettek, az összeg forintban véve megközelítőleg 166 ezer forint.

Vagyis többet kapnak kézhez, mint amennyit a magyar érintetteknek bruttóban.

A cseh minimálbér jövő évi mértékéről egyelőre nem született döntés, ahogy Romániában sem, de az eddigi tárgyalások alapján nem kerdés az emelés.

MFOR

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •