Erősödik a Fidesz, gyengülő ellenzéki pártok

Republikon Intézet legfrissebb kutatása szerint a Fidesz erősödött, a DK és a Momentum gyengült, de ezt némileg ellensúlyozza az, hogy a Jobbik tudott hozni pár százaléknyi új szavazót. Az ellenzéki összefogás összesítve továbbra is vezet, de a végeredmény szempontjából ez még nem feltétlenül jelent kormányváltást. Az ellenzéki szavazók nagyobb része továbbra is a fővárosban és a nagyobb városokban koncentrálódik. A falvak és kisvárosok szavazói mellett továbbra is egyértelműen Orbán mellett állnak nagyobb számban és a határon túli voksok majd egészére számíthat a kormányfő.

Különösen nagy problémát jelent az, hogy a Fidesz-KDNP támogatottságának korábbi csökkenése megállt és növekedni kezdett. A teljes népesség és a pártválasztók körében is, jelenleg 32, illetve 47 százalékon állnak.

Jelenleg a Momentum a teljes népességben 7, a pártválasztóknál 11 százalékkal bír, a DK pedig ennél kicsit magasabb, 8 és 12 százalékkal. Az MSZP is alacsony támogatottsági szinten stagnál, a teljes népességben 6, a pártválasztók között 9 százalékos lehet a támogatottsága. A Jobbik 10 és 14 százalék támogatottsággal bír a két csoportban, ezzel pedig májusra stabilan a legnépszerűbb ellenzéki párttá vált .

Nőtt a bizonytalanok aránya is 32-ről 33 százalékra. Az elemzés szerint az ellenzéken belül érdemben nem változtak az erőviszonyok, két különálló blokk alakult ki, négy, nagyjából hasonló támogatottságú középpárt (Jobbik, DK, Momentum, MSZP) és négy tartósan jelenlévő, de kitörni egyelőre nem tudó kisebb párt (Párbeszéd, LMP, MKKP, Mi Hazánk). Szanyi Tibor pártját az ISZOMM-ot továbbra sem tünteti fel az elemzés.

A Republikon pártpreferencia kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült május 18. és 24. között.

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •