És akkor a kis halak miatt a tőzsde megzavarodott Amerikában

A tőzsdéről alapvetően az a véleményem, hogy a nagy halak mozgatják az árfolyamokat, a kis halak pedig csak veszíthetnek vagy ha véletlenül szerencséjük van, akkor éppen jókor lehetnek jó helyen.

Tegnap viszont olyan dolog történt az amerikai tőzsdéken, amire korábban nem volt példa. Egy jelentéktelennek tűnő céget (Gamestop) shortolt pár nagy Wall Street-i bálna. Ezeknek a bálnáknak ilyen esetekben általában bejön a számításuk, a cég összezuhan és ők kaszálnak.

Van viszont egy Reddites fórum, a Wallstreetbets, ahol többszázezer, de lehet, hogy többmillió felhasználó szállt be tegnap a Gamestop megmentésébe, sőt nem csak megmentésébe, hanem azt tűzték ki célul, hogy az árfolyamát kilövik a Holdra. Ez sikerült is nekik. Pár nap alatt 1800%-ot emelkedett az árfolyama. Komoly presztízsű hedge fundok kerültek bajba, több milliárdos veszteséget könyvelve el egyetlen nap alatt.

A kishalak akkora zavart okoztak a rendszerben, hogy a tegnapi nap végére az összes nagy index gyengült, mert komoly brókerházak próbálták bármi áron menteni a pénzüket a tőzsdéről.

A lolz trading-nek is nevezett jelenség mögött ugyanakkor komoly harag tapintható. A mellőzött kisember haragja a nagyhatalmú pénzemberek felé.

A partvonalon hagyott milliók dühe a minden válságban dollármilliárdokkal kisegített spekulációs kaszttal szemben.

A tegnapi nap pénzpiaci eseményei megmutatták, hogy mekkora elementáris erő van a kisemberek kezében. Ezt tegnap milliók értették meg, de még mindig milliárdok hiszik azt, hogy az életük, a sorsuk alakítására semmilyen hatásuk nincs és nem is lesz.

Részben ide kapcsolódó hír, hogy az elmúlt egy évben a világjárványnak köszönhetően a világon negyedmilliárd (!) ember veszítette el az állását, miközben a világ 10 (!) leggazdagabb embere 540 milliárd (!) dollárral gyarapította vagyonát.

Az nyilvánvaló, hogy a világ pénzpiacait, a tech-óriásokat, a nemzetek fölé növő cégbirodalmakat és az általuk rendszerszerűen alkalmazott adóelkerülést meg kell szabályozni. Az is nyilvánvaló, hogy ha lesz ilyen szabályozás, az nem őket fogja érinteni, hanem a tegnap erős antréval bemutatkozó mezítlábas kisbefeketetőket.

via Magyar Dávid

  •  
  •  
  •  
  •