Európát építeni

Erőszakos emberekkel nem lehet Európát építeni – mondta a magyar külügyminiszter ugyanazon a napon, amikor a bíróság megállapította, hogy kopasz, kigyúrt erőemberek (jó szolgálatot téve a Fidesznek) megakadályozták az MSZP népszavazási kezdeményezésének időben való benyújtását.

Szijjártó Péter természetesen nem a saját gondolatait közvetítette, hanem Orbán Viktornak készítette elő a terepet. Orbán tegnapi tétele szerint ugyanis nálunk nem lesznek kerítésáttörések, „nem fognak vadászni mindenfajta bandák feleségeinkre, lányainkra”. Az EU mindenben számíthat ránk: azt is időben megmondtuk, hogy a menekülteket a saját hazájukban kell megsegíteni, nem kell megvárni, amíg idejönnek. Mi például tavaly kerek 300 ezer dollárt (85 millió forintot) költöttünk a szírek helyszíni segélyezésére, miközben 22 milliárd forintból kerítést emeltünk, egymilliárdért nemzeti konzultáltunk, és hamarosan négymilliárdért népszavazunk majd a befogadási kvótákról – az arányok pontosan mutatják, mit gondol a kormányunk Európa élet-halál harcáról, és mennyit hajlandó áldozni a győzelemért.

A kormányfő alternatív valóságában Magyarország a kontinens legvédettebb állama, akár még igaza is lehet, amennyiben elhisszük neki, hogy a döntően Németországot és a skandináv államokat célba vevő migráció a legnagyobb veszély, ami hazánkat fenyegeti és nem a tömeges kivándorlás, a falvak elnéptelenedése, az orvoshiány, a végóráit élő oktatási rendszer.

Más kérdés, hogy ezt a „legvédettebb államot”, amelyik a szolidaritás minimumára sem hajlandó azokkal, akiket valóban sújt a menekülők népvándorlása, hamarosan kiszorítják az EU-ból: lehet itt mag- és gyűrű-Európáról eufemizálni, de ténylegesen az fog történni, hogy azokat, akik minden közös megoldási kísérletet kapásból elutasítanak és folyamatosan szabotálják az együttműködést, ki fogják dobni a belső klubszobából. Azaz, létrejön a másodosztályú EU-tagság, direkt a mi kedvünkért. Biztosra vehetjük, hogy a külső kör kevesebb jogot és kevesebb támogatást jelent majd.

A tanulság annyi, hogy szélsőségesen önérdekvezérelt, kisstílű, felcsúti horizontú politikusokkal tényleg nem lehet Európát építeni.

Hargitai Miklós

Bővebben: Népszabadság

Szájhősök tere. Olyan gondolatmorzsák a netről, amik nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de mindenképpen érdemes tudni róluk.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük