Évente átlagosan 200-250 ember hal meg Magyarországon kihűlés következtében

Tíz nap alatt huszonegyen fagytak meg az országban, ezzel a fagyhalál áldozatainak száma 95-re emelkedett szeptember közepétől január közepéig – jelentette a Magyar Szociális Fórum vasárnap.

Az emberéletben keletkezett veszteség növekvő tendenciájú az egy évvel ezelőttihez képest – jegyezte meg az emberjogi szervezet.

A hideg miatt végzetesen kihűltek többsége (megközelítőleg 60 százalékuk) fűtetlen lakásban vesztette életét, a többiek kórházba szállításuk közben, vagy beszállításuk után (kb. 20 százalék), illetve a szabad ég alatt (kb. 20 százalék).

2018. szeptembere és 2019. februárja között 101-en haltak meg kihűlés következtében.

A fagyhalál tömeges társadalmi jelenség maradt. Ahogy az emberjogi szervezet írja a veszteség fő oka az idős, beteg, magányos emberekkel való gondoskodás elhanyagolása, a menhelyeken uralkodó állapotok, melyek miatt sokan inkább a szabad ég alatt maradnak, és az évről-évre ismétlődő tömeges kilakoltatások, melyek a hajléktalanság legfőbb utánpótlását jelentik.

A Habitat for Humanity Magyarország szerint is a legveszélyeztetettebbek az 50-59 évesek és a 80 év felettiek, a halálesetek negyede az ő körükből kerül ki. Az időskorúak esetében a jövedelmi szegénység és a magány mellé további kockázati tényezőként rossz fizikai állapot, és betegség társul. A szervezet úgy látja, hogy noha leginkább a szegény családoknak vannak fűtési nehézségeik, a szegénység és energiaszegénység csak részben összefüggő fogalma.

Számos jövedelmi szempontból nem szegénynek tekinthető háztartás is küzd ilyen problémával, ami a szegénységi küszöb felett élők 6,8 százalékát érinti Ez kb. 580 ezer embert jelent.

Fotó: MTI

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük