„Ez egy militarista törvény” – interjú egy ápolóval

covid
Nemrégiben fogadott el a parlament egy törvényt az egészségügyi dolgozók helyzetéről. Ez jelen állás szerint több mint visszás és félő, hogy a kórházi rendszer összeomlásához vezet januártól majd. Ennek körülményeiről kérdeztük Kiss László, szakápolót.

Aláírja az új törvény (2020. C. tv) alapján a szerződést?

Nem, nem fogom aláírni. De azt tudni kell, hogy jelen pillanatban jogviszonyban nem vagyok érintett. De hogyha ez ki lenne terjesztve mindenkire az ágazatban, nem csak a közalkalmazottakra illetve az önkormányzatoknál dolgozókra, akkor nem írnám alá semmiképpen.

Miért nem?

Azért, mert ez egy militarista törvény. Az alapjogom, a döntési szabadságom sérül ezzel, egyik oldalról. A másikról pedig olyan korlátozások vannak benne, amik számomra nem elfogadhatók. Én nem akarok már vezénylést 61 évesen.

Ez a törvény arra irányul, hogy ami hiányok fennállnak az egészségügyben, azt a kormány valahogy betömje.

Egyértelműen rosszabb lesz ettől a törvénytől?

Persze. Kezdve azon, hogy tömegesen el fogják hagyni a pályát vagy az országot is. Erre komoly jelek vannak. Gondolja el: én egy 61 éves ápoló vagyok és 4 évem van a nyugdíjig. 41 éve vagyok az egészségügyben és mégis azt mondom, hogy nem. Nem írnám alá. Elmegyek portásnak vagy kertésznek, de nem!

Hogy néz ki most az az osztály, ahol dolgozik? Milyen problémák jelentkeznek?

Pszichiátriai szakintézetben dolgozom, tehát nálunk COVID-os ellátás nincs. Ilyen szintű leterhelés nincs nálunk. Nem úgy mint az első vagy második lépcsős kórházaknál. Ez is milyen már? Hadi kifejezéseket használunk az egészségügyben! Mint ahogy az egész kormányzati kommunikáció így beszél.

Ha jól értem Önnek nem kell aláírnia ezt a szerződést.

Jelen pillanatban nem kell, így van. Egy olyan cégnél dolgozom, ami közfeladatot lát el, állami fenntartású, viszont nem vagyunk közalkalmazottak. Mi a Munkatörvénykönyve alá tartozunk. Nem tartozunk az emlegetett törvény hatálya alá.

Tagja-e érdekérvényesítő szervezetnek? Aktív közéletileg?

Aktív mozgalmár vagyok, inkább így mondanám. Jelen pillanatban szakszervezetnek nem vagyok tagja.

Szerinte miért hozták ezt a törvényt most meg, kb. a széles közvélemény számára váratlanul?

Szerintem ez egy kész csomag volt. Oda pakolták a MOK-nak (Magyar Orvosi Kamara) a csomagja mellé, a közvélemény és a szakma egy része felé is elfedve ezeket a súlyos dolgokat, azzal, hogy óriási nagy a bérigéret, meg a hálapénz rendszer kivezetése. Ha megfigyelte a kommunikációt, akkor elsősorban erről beszéltek. Ezzel meg lehet a társadalmat, de még a szakmát is osztani, mint ahogy most is történik…

Ez az egyetlen egy lehetősége a kormánynak arra, hogy azokat a lyukakat, amelyek a magyar egészségügyben már ott vannak – alapellátásban, háziorvosi szolgálatban, némely város ellátása is már sérül, mert nem tudnak elég dolgozóval föltölteni egy intézményt – szóval ezeket a lyukakat próbálja meg betömni a törvénnyel. És ennek örve alapján fogják majd bezárni a kórházak egy részét…

Fotó: MTI

  •  
  •  
  •  
  •