Ez van. Helyzetleírás a rendőri intézkedésről és a sérülésemről

Sebestyén Eszter005

Múlt vasárnap éjjel néhány Ligetvédő társammal kimentünk a Dózsa György útra, hogy elhelyezzünk egy stencilt a Városliget Ingatlanfejlesztő cég irodaháza előtt, amelyen ez áll: „Itt például jól nézne ki egy fa”. Úgy hittük, ebben az országban, ilyen szelíd üzenettel kifejezhetjük véleményünket.

Nem így történt. Mivel ezt meg se tehettük. Az Ingatlanfejlesztő cég irodaházát őrző biztonsági őr, ezt tettlegesen megakadályozta. Nem kért, nem szólított fel, hanem hátulról, hogy védekezésre esélyem se legyen, rám vetette magát, majd társaimtól, akiknél a stencil volt, elvette és megsemmisítette azt. Ezért sértettként kértem a rendőri intézkedést. Kisvártatva három rendőr érkezett meg, akik nem kérdezték, milyen sérülés ért, nem gondoskodtak orvosi ellátásomról, azt kérdezték, mit keresünk ott, mi a szándékunk. Mindenre válaszoltunk, elmondtuk, milyen törvények alapján, mit szerettünk volna véghezvinni, de nem sikerült.

A beszélgetés békés, higgadt hangnemben zajlott az aktivisták, a biztonsági őr és a rend őrzői közt. Egyrészt nem hepciáskodtunk, pl. nem kérdeztem, hogy ha én vagyok a sértett, miért én és társaim indítékait keresik, nem kérdeztük, miért nem hívnak mentőt. Sőt. Többször felajánlottuk, hogy nitrohígítóval eltávolítjuk azt a három pöttyöt, ami a biztonsági őr „intézkedése” előtt a földre került. Ez minden alkalommal süket fülekre talált.

A békés beszélgetés átmenet nélkül csapott át intézkedésbe, amikor a három rendőrből kettő rám vetette magát. Nem mondták, miért/milyen tények alapján intézkednek, nem ismertették a jogaimat, és nem is szólítottak fel semmire. Az szinte mellékes, hogy a „károkozást” ott, a helyszínen meg akartuk szüntetni, azaz a három pöttyöt eltávolítani szándékoztunk oldószerrel. A „hölgyem, ne álljon ellen…”, kezdetű mondat csak az után hangzott el, miután már – hogy finoman fogalmazzak – össze voltam csomagolva két rendőr által, amit a Nol.hu videójából ismerhet a nagyközönség. Már az autóban voltam, és jobb oldalról két rendőr csavargatta a kezemet, bal oldalról pedig húzott be egy rendőr, amikor először elhangzott, hogy bűncselekmény miatt intézkednek ellenem. A jogaimat ekkor se ismertették, hátulról bilincseltek meg.

Az intézkedés közben szóltam a két jobb oldalamon lévő VI. kerületi rendőrnek, hogy sérült vállat sanyargatnak. Még azt a poént is eltoltam, hogy inkább a másikat. Ez is süket fülekre talált. Ez után bilincseltek meg – hátulról. A bilincs eltávolításakor a kerületi kapitányságon az volt a kérésük, hogy kapcsoljam ki a telefonomat. Ekkor sem hepciáskodtam, hogy milyen jogaim vannak, pl. ügyvéddel beszélni.

Mivel fájdalmaim voltak, kértem orvosi ellátást. (A rendőröket eleve én hívtam, eleve sértettként, és egész végig nem gondoskodtak ellátásomról.) A mentők 1-2 óra múlva meg is érkeztek. Rendőri kísérettel, ekkor már „csak” elölről megbilincselve elszállítottak a Baleseti Intézetbe, ahova sértettként és sérültként bilincsben érkeztem meg. Az ellátó orvos anamnézist nem vett fel, tapintásos vizsgálat alapján küldött röntgenre. Amikor onnan visszaértem, akkor se beszéltünk, véleményem szerint az orvost a rendőrök jelenléte feszélyezhette. Pusztán egy ambuláns lapot kaptam, ahogy abból egy példányt a VI. kerületi rendőrök is kaptak. Az ambuláns lap nem bizonyíték.

A bizonyíték a látlelet, amelyet 3500 Ft ellenében igényelhetek és az egészségügyi ellátó intézménynek 30 napja áll rendelkezésre, hogy azt nekem ideadja. Ezen a ponton érdemes kitérni egy, a sajtóban megjelent információra, miszerint a BRFK közleménye szerint nem esett sem bajom, sem bántódásom, mi több, nem is én vagyok a sértett (eleve). Egyrészt: az, hogy ért-e az intézkedés alatt/által sérelem, azt a gyanúsítottkénti kihallgatásomban jegyezhettem volna meg először. Ez nem történt meg, mivel az erre a feladatra kijelölt előadó – tekintettel arra, hogy sérült és 23 órája ébren vagyok – azt javasolta, halasszuk máskorra. Másrészt: a hivatalos panasztétel a bizonyíték birtokában tehető meg, esetemben ez az a látlelet, amelyre akár 30 napot is várnom kell.

Még ezekben a percekben is bízom a BRFK jóhiszeműségében. Fenntartom a tegnapi sajtótájékoztatón tett nyilatkozatban foglaltakat: a VI. kerület és a BRFK között elsikkadhattak információk.

Elkeserít ugyanakkor, hogy sérülésemmel összefüggésben újságírók, akik egymás kollégái, netán barátai is, fennakadnak és netán össze is vésznek egy olyan címen, amelyben az elsőközlő válltörésnek nevesíti sérülésem. Ki hallott már olyan zsurnalisztáról, ki látott már olyan címet (leadet, headline-t) a sajtóban, amely olyan szakszavakat tartalmaz, mint például, csontfragmentum, glenoid perem, glenohumeralis satöbbi? Meglátásom szerint az elsőközlő Nol.hu újságírója nem vétett szakmai szempontjai alapján, mivel nem orvos, hanem újságíró, akinek köznyelvre kell fordítania, és így mindenki által érthetővé tennie azt, amit a „rejtélyes” orvosi szöveg fed.

Örömmel tölt el, hogy a magyarországi ellenzék nem olyan fragmentált, mint a vállcsontom. 🙂 Nem igaz, hogy a baloldali pártok zárványokban léteznek. Igaz, hogy szűk keresztmetszetét látom a Ligetvédő Mozgalom által a pártoknak, de az is igaz, hogy bajban összezárnak. Ahogy a civilek is. A teljesség igénye nélkül, a velem történtek alapján, néhány példa, időrenden. Köszönöm Tordai Bencének (PM), aki az ellenzéki közszereplők közül elsőként, éjjel megjelent a híváslistámon, de a rendőri intézkedés és orvosi ellátásom miatt csak reggel tudtam visszahívni, hogy fölajánlotta minden segítségét. Ezzel tartozom Csárdi Antalnak (LMP) is, akivel először találkoztam az utcán (amúgy véletlenül), miután kijöttem a VI. kerületi kapitányságról, és tartottam a Ligetvédők felé. Köszönöm Gréczy Zsoltnak (DK), aki olyan lehetőséget biztosított számomra, hogy személyemen keresztül meg tudtuk, mi, a rendszerkritikusok összessége (civilek és pártok képviselői) szólítani Pintér Sándor belügyminisztert. Meg kell említenem egy volt tanítványomat is, aki jelenleg az államhatalmat képviseli. Úgy kérdezte, hogy hogy vagyok, hogy leszögezte, nem politizál e kérdésben, de aggódik értem, és kérdezi, hogy vagyok.

Sebestyén Eszter

Forrás: Facebook

Szájhősök tere. Olyan gondolatmorzsák a netről, amik nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de mindenképpen érdemes tudni róluk.

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Ez van. Helyzetleírás a rendőri intézkedésről és a sérülésemről”

  1. Hmmm…tgm meg a biztonsági őrökre fogta… de olybá tűnik, a hazai rendőr sem éppen gyakorlott a szabályos eljárás terén…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük