“Ezek embertelen gyilkosok” – tüntettek a rehabilitációs intézet dolgozói

Mintegy 100 orvos és ápoló tüntetett Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatójának tegnapi felmentése miatt ma délben Budakeszin, az intézmény főépülete előtt.

A spontán tüntetést az intézmény dolgozói szervezték, reggel óta próbáltak mindenkit elérni, többen csak ezért jöttek be a kórházba. Az eseményen részt vett Cserháti Péter is, azt mondta, hogy megrázta az ügy, és megköszönte a kiállást.

Dr. Cserháti Péter a spontán tüntetésen

Az egyik egészségügyi dolgozó elmondta, hogy a hazaküldött betegek elmaradó rehabilitációja súlyos, maradandó károsodáshoz fog vezetni. Egyszerűen fogalmazott. Ezek embertelen gyilkosok.

Mint ismert, Kásler miniszter tegnap kirúgta a főigazgatót, mert nem teljesítette Cserháti Péter a miniszter kérését, de ez nem igaz a tüntetők szerint. A kórház elkezdte időben a felkészülést, de idő előtt oda akartak helyezni egy vírusos beteget, amikor még nem volt a kórház felkészülve.

A minisztérium közleménye szerint, mintegy 200 ágy felszabadítását tagadta meg a főigazgató, de ez a tüntetők szerint nem igaz, hiszen eldöntött tény, hogy az egész intézményt járványkórházzá akarta változtatni a minisztérium.

A hivatalos indoklásban az szerepel, hogy a főigazgatónak április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben.

A Rehabilitációs Intézetből, több olyan beteget kell hazaküldeni, akiknek életfontosságú a további rehabilitációja, aminek súlyos következményei lesznek. A tiltakozók azt emelték ki, hogy az OORI-ból nem lehet csak úgy elküldeni a betegeket, nem lehet egy akármilyen másik kórházi beavatkozással helyettesíteni az itteni szakmai munkát.

Az egyik tiltakozó elmondta, hogy Cserhátit egyértelmű politikai ok miatt rúgtak ki, régóta el akarja őt a kormányzat távolítani, többek között nem nézték jó szemmel, hogy Budakeszin kiváló szakmai munka folyik.

A kormány szerint az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan, az ott dolgozók szerint ennek pontosan az ellenkezője az igaz.

Fotók: Olvasónktól MUON.HU

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on ““Ezek embertelen gyilkosok” – tüntettek a rehabilitációs intézet dolgozói”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük