Ezt elbaltáztuk

Mármint a Brexitet. Ám nem mi, azaz nem az IgenSzolidaritás, hanem az európai kormányok, a britet is ideértve.

Egy esélyünk maradt, tudniillik a remény. Mert a megállapodásban jószerivel ez a lényeg. Minden más csak megelőlegezve.

Világosan megmondom, fogalmam sincs, hogy ez a “deal” kinek jó? Ha a kapitalizmus logikáján keressük a jót, akkor ott sem látom az okosságot.

Nézzük először a lista csiklandós részeit!

Észak-Írország – gazdasági értelemben – le lett választva az Egyesült Királyságról. 90 napot meghaladó tartózkodás után kölcsönös vízumkötelezettség lesz. Isten tudja a jövendő mobiltarifáit. Senki nem tudja, hogy ki és mikor és miként dönthet a kereskedelmi vitákról. Ha az adott esetekben nincs döntés, akkor jönnek a vámok. Az új brit termékeket majd egyenként be kell vizsgáltatni az európai megfelelőség szintjén. A londoni pénzügyi cégeknek egyenként kell engedélyért folyamodni az európai működési engedélyeikért. A Ryanair és a Wizzair máris jogfosztotta a brit befektetőiket. És így tovább…

Aztán van a listának napos oldala is.

Egy bajkeverővel kevesebb lett az európai projektben, különös tekintettel arra, hogy a brit kormányok szinte minden szociális előrelépést ott gáncsoltak, ahol csak tudtak. Orbán elbukta egyik nagy, vadkapitalista támogatóját az európai platformokon. Végre lejön egy nagy nyomás az európai nyelvek használatáról…

A mérleg mégis negatív. Európa néhány nemzettel gyengébb lett, bár a skótoknak alighanem még lesz pár szava ebben az ügyben.

Örök optimistaként abban bízom, hogy egy ilyen agyament megállapodást a felek bevágnak a sublótba, és megpróbálnak inkább úgy élni, ahogy eddig. Illetve egy kicsit figyelmesebben. Ha ennyi haszna lenne a Brexit-egyezségnek, azt örömmel üdvözölném.

Szanyi Tibor, az ISZOMM miniszterelnök-jelöltje

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •