Fanyűvők

konokpéter003

„Baán László miniszteri biztos megerősítette, hogy változtak ugyan a tervek, de beépítik a Városligetet.”

Ráizgultak a Városligetre, és már lihegnek a fűrészeik. Miért? Mert csak? Összegzem a „miért utálja ez a bűnbanda a fákat?” kérdésre felmerülő lehetséges válaszokat, mintegy tipologizálva a fanyűvés feltételezhető mögöttes indítékait. Mindenki válassza ki a neki tetszőt; lehet többet is, mint a nemzeti konzultációban.

Először is: mert lopnak. Ennek a favágás csupán mellékterméke. Ellopják a fát, összegyűjtik a rőzsét, kivágják a más erdőjét, és a felszabaduló területet is ellopják; oda szállodát, stadiont, trafikot, miegymást építenek, paszulyt vetnek vagy szürkemarhát legeltetnek ők, vagy a nekik fizető klienseik és gazdáik, közpénzből, EU-támogatásból, miegymásból. Még kocsinyi birkaszart is lopnak; hát pont fát ne lopnának?!

Másodszor: nyomot akarnak hagyni, a maguk módján körbepisálják a territóriumuknak tekintett helyeket. Ha Orbán, Tarlós, Rogán, és az egész bazsalyogó bagázs a hozzájuk méltó helyre kerültek volna az életben, akkor ilyen vicces, kicsit fárasztó figurák lennének, akik telerakják hülye kínai zenélős kerti törpével a virágágyást, sörösdobozokat húznak a babkarókra, angyalos-firfangos címert biggyesztenek a postaládára, és a casco-matricából kivágott betűkből a „csao” feliratot ragasztják a Suzuki hátsó szélvédőjére. Kicsiben ártalmatlanok, bár esztétikai érzék tekintetében… hmmm…, hát nem az első sorból startolnak. Nagyban viszont: letarolt Margitsziget zenélő giccsmonstrummal, ártéri erdő helyén mobilgát, Normafa helyén biowellness-disznóhizlalda-felhőkarcoló, lebetonozott, gigagiccs-fasizmussal lekövezett és felszobrozott Kossuth-tér, sasramorgó Gábriel, sztepptáncoló Wass Albert-szobor. „Nagyobb, mint Dubajba” ahogy a jó Tarlós Pistván kijelölte a várostervezés decens vezérfonalát. Ja, és közben lopnak is. Biztos, ami biztos.

Harmadszor: mert valóban egyszerűen betegek. Nem a fák; ezek a figurák. Gonosz, eltorzult, frusztrált és cezaromán kleptomániások. Mert, hogy a pusztítás mellett persze lopnak erősen, lelkesen, folyamatosan.

Negyedszer: hogy megmutassák, ők ezt is megtehetik. Ez olyan szimbolikus dolog; kismacskákat is kínozhatnának, de annak nehéz ilyen grandiózus svungot adni, nagy buldózerek, sok sárgamellényes fűrészember, bőgő motorok, recsegő fák: ennek sokkal nagyobb lendülete van, mint ha a kamerákba vigyorogva ledarálnak egy kosárnyi kiscicát. És persze lopni is többet lehet így, benzint, fűrészt, tűzifát, sárga mellényt; a cicáknál legfeljebb egy vacak kosarat. Ráadásul a cicagyilkolás eléggé rosszul mutat a Facebookon.

Ötödször: Mert utálják Budapestet. Ez is valószínű. Vidékről jöttek fel, kisebbrendűségi érzésük van (pedig nem ETTŐL kellene, hogy legyen), hát maradandóan akarnak ártani. Persze ezt a verziót gyengíti, hogy ugyanezt csinálják Pápán, Felcsúton, Debrecenben és Szajkóhukkifalván is. Mindenütt. Közben azért eltűnik ez-az, üzletek köttetnek diszkréten, földek osztatnak, fejlesztési pénzek lényegülnek át. Lopás nélkül a bosszú sem az igazi.

Vagy lehet (hatodszor), hogy ezek a fickók itt mind alapjában véve arany pofák, humanista természetbarátok, fák és madarak filantróp szerelmesei, csak az arcukra égett, beleszervesült a mocskos, szemétláda politikus álarca, a munkaruhájuk? Ha így van, áldozatot hoznak értünk. Ez nekik is fáj akkor bizonnyal. Lopással terelik el hát figyelmüket a szenvedésről. És szegényeknek muszáj kivágni a fákat, hogy megfeleljenek az elvárásainknak, mert mi Hókuszpókot akarunk, és Darth Vadert, és Jockey Ewingot.

Ez esetben bennünk van a hiba. Csak magunkat okolhatjuk.

Forrás: Facebook

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük