Fél tucat hallgató is elég egy egész egyetem megbélyegzéséhez

A Schönherz Kollégiumában történt rongálás értelmetlen és elítélendő, de messzemenő következtetéseket nem szabad levonni belőle. Az eset újabb alkalmat teremtett az egyetemisták kollektív megbélyegzésére, noha a kollégium több ezer lakójából csupán néhány vett részt a károkozásban.

Orbán Viktor hétfői, újabb szigorításokról szóló bejelentése sokakat váratlanul ért. A koronavírusos esetek és halálozások száma régóta meredeken emelkedik felfelé, érdemi korlátozások azonban sokáig nem történtek –a miniszterelnök és tanácsadói feltételezhetően a gazdasági következményektől, illetve azok közvéleményre gyakorolt hatásaitól tartottak. A héten mégis kiderült, hogy legalább 30 napig kifejezetten szigorú szabályok szerint kell élnünk az életünket. Kérdéses, hogy az intézkedések elegendőek lesznek-e az egészségügy összeomlásának elkerüléséhez.

Az új szabályok értelmében a felsőoktatásban ismét online tanításra álltak át, a kollégiumokat pedig gyorsan kiürítették – elképzelhető, hogy a szobákból szükség esetén kórtermeket alakítanak majd ki. Ez sok hallgatót hozott kifejezetten nehéz helyzetbe, ennek egyik lecsapódása lehet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Schönherz Kollégiumában hétfőről keddre virradóan történt rongálás.

Az esetről a Telex számolt be, a felvételek alapján fiatalok egy csoportja módszeresen, több helyiségben is kárt okozott: a berendezéseket szétdobálták, de kalapáccsal a falnak is nekiestek. Az ügy miatt a BME és a rendőrség is eljárást indított.

Belsős forrásaink szerint a rongálásban nagyjából fél tucat ember vett részt, az elkövetők között ráadásul olyan is akadt, aki valójában nem kollégista. Az érintettekből többekkel állítólag korábban is voltak már problémák, a rongálás estéjén pedig – ahogy az a videókból is sejthető – a résztvevők ittasak voltak. A videók és a szemtanúk miatt az azonosítás valószínűleg nem lesz nehéz feladat, és az is elképzelhető, hogy a vizsgálat lezárása után az elkövetők hallgatói jogviszonya is megszűnik majd.

Bár a hallgatók elkeseredettsége érthető, az eset nem nevezhető a szabad véleménynyilvánítás részének. A rongálás már csak azért is teljesen érthetetlen, mert a kollégium hirtelen kiürítéséért a BME, illetve a Schönherz a legkevésbé sem okolhatóak.

Már megint az egyetemisták

A legnagyobb probléma az, hogy a hasonló esetek táptalajt teremtenek az egyetemisták elleni hergelésnek, és így tovább növelik a társadalmi csoportok közötti szakadékokat. A kollégium mintegy ezer lakójából egy maréknyi, a kollégisták szerint is balhés csoport vett részt a károkozásban, a hírről beszámoló bejegyzések alatt azonban elszabadultak a BME és az egész egyetemi világ iránti indulatok.

Az ilyen eseteket nemegyszer a kormánypropaganda is meglovagolja, ami érthető, hiszen a fiatalokra, különösen az egyetemi hallgatókra gyakran tekintenek a hatalom fő kritikusaiként. Most sem volt ez másként, az Origo például arra a következtetésre jutott, hogy a videókat azért küldték meg éppen a Telexnek, mert az azokban látható jelenetekkel a lap munkatársai bizonyosan egyetértenek – a propagandaoldallá züllött egykori hírportál egyébként véletlenül sem nevezi meg a hír forrását, arra a volt indexesek blogjaként hivatkozik. Az esetről beszámoló Telex-cikkben ennek természetesen semmi nyoma nincs.

Velkovics Vilmos, a Hír TV műsorvezetője egy lépéssel tovább ment: Facebook-oldalán egy, a BME-s létet parodizáló zárt csoportból származó képet mutatott be, melyen arccal, névvel látható egy tag, aki magára vállalja a rongálást. Nem kell újságírónak lenni ahhoz, hogy az embernek feltűnjön a szatirikus fogalmazásmód, a fotó közzététele ebben a formában viszont akkor sem lett volna etikus, ha Velkovics kivételesen ellenőrizte volna a forrást. Az igazság valószínűleg nem, a hergelés viszont annál inkább foglalkoztatta, ezt igazolja, hogy azóta sem távolította el a képet, noha több hozzászóló is felhívta a figyelmet, hogy egy kontextusából kiragadott, épp a rongálókat kifigurázó bejegyzést sikerült megosztania.

A kommentszekcióban sokan indulatos megjegyzést tettek a parodisztikus szöveg szerzőjére, illetve általánosságban az egyetemistákra, nem lenne meglepő, ha a fiatal azóta több durva magánüzenetet is kapott volna.

Velkovics posztjában egyébként azt is kiemelni, hogy a rongálásban seniorok, azaz a gólyákat segítő felsőbb évesek vettek részt. Schönherzes forrásaink szerint ugyanakkor ez is tévedés.

  •  
  •  
  •  
  •