Fele annyi az átlagos nettó fizetés Szabolcsban, mint a fővárosban

A második negyedévi megyékre lebontott nettó béradatok alapján továbbra sincs fordulat a bérszakadékot illetően. Most csak annyi a pozitívum emelhető ki, hogy a koronavírus-járvány negatív gazdaságai hatásának következtében nem hízott brutális mértékben a szakadék – csupán a megszokott ütemű növekedésről árulkodnak a számok – írja a Piac & Profit.

A Központi Statisztikai Hivatal második negyedévvel kiegészített első féléves összesített adata szerint a legmagasabb nettó bér toronymagasan Budapesten jellemző, 328 203 forint, ami az előző év azonos időszakához képest 9,5 százalékkal magasabb. A megyei rangsor végén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legkisebb az elérhető átlagos nettó, 180 557 forint.

Van, ahol befagytak a bérek a második negyedévben

A statisztikai hivatal a negyedéves adatokat kumuláltan teszi közzé, tehát az első negyedév, első félév, első három negyedév átlaga és a negyedik negyedéves adat gyakorlatilag az egész év átlagát jelenti. Ez lehetőséget ad arra, hogy ne csak éves, de negyedéves változást is vizsgáljuk, ami a koronavírus-járvány árnyékában rávilágíthat arra, hogy a gazdaság beszakadásával párhuzamosa, hogy változtak megyei szinten a keresetek.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •