Feljelentette a szakszervezet a Dunaferrt

A Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség három vezető tisztségviselője a kollektív szerződés megszegése miatt feljelentette az ISD Dunaferr Zrt.-t. értesült a duol.hu

Az érdekképviseletek által kezdeményezett, de viszonzatlan egyeztetések eredménytelensége vezetett ehhez a lépéshez. Hogy miért csak hárman, annak oka az, hogy szakszervezeti tagjaikat nem akarták kitenni a feljelentés esetleges következményeinek a társaságcsoportnál.

A cégvezetés ugyanakkor az arra jogosult nyugdíjasoknak járó Dunaferr Törzsgárda Biztosítási Kötvényhez kapcsolódó járandóság időben történő átutalását sem teljesíti határidőre. A napokban telefonon többen jelezték ezt a duol.hu-nak, egy elkeseredett nyugdíjas el is ment szerkesztőségünkbe, aki azt a dr. Sevcsik Mónika által aláírt 2019. decemberi levelet szorongatta a kezében, amelyben az igazgató asszony azt írja, hogy „az európai acélipari válság az ISD Dunaferr Zrt.-t rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe hozta, finanszírozási problémákat okozott”. Akkor még az érdekképviseletek is hittek az ígéreteknek, és a munkáltató kérésére a törzsgárdakötvény-járadék halasztott kifizetésére is hajlandóak voltak. Most ezt a halasztott kifizetést nem tudja teljesíteni a munkáltató.

Az említett törzsgárdakötvény tekintetében egyébként a szakszervezeteknek „mindössze” annyi szerepük van, hogy a járadék mértékének emelését – az éves szociális megállapodás részeként – együtt kezelik a főállású munkavállalók járandóságának emelésével. Egyébként a kötvénymegállapodás egy magánjogi szerződés a cég és minden egyes arra jogosult nyugdíjas között, akiknek a cég „garantálja a kötvény szolgáltatási fedezetét”.

Evgeny Tanhkhilevich cégvezető a cég intranetes felületén megszólította a nyugdíjasokat, azon sajnálkozva, hogy a 2020 júliusában esedékes kifizetésre „a vállalat nehéz gazdasági helyzete miatt nem került sor”. Igaz, a nyugdíjasoknak nincs hozzáférésük a cég belső elektronikus levelezőrendszeréhez, és ez idáig postai úton sem értesítették erről az érintetteket.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •