Fiatalok a rendszer ellen

societas

A jobboldali kormányzat és a jobboldali önkormányzatok az elmúlt másfél évben megmutatták, hogy sok más társadalmi csoport mellett a fiatalok bizalmára is méltatlanok. Egyik szimbolikus döntés volt részükről a Zöld Pardon nevű budapesti szórakozóhely bezárása, elbontása és helyére országzászlóval ékesített jobboldali kultuszhely létesítése.

Újbuda fideszes városvezetése a fővárosi fiatalok egyik kedvenc közösségi helyét mondvacsinált ürüggyel, állítólag a hangos zene miatt záratta be, ami azért képtelenség, mert a hely háromszáz méteres környezetében nincs is lakott ingatlan, csak irodaházak és egyetemi épületek. Néhány nappal ezelőtt több ezer fiatalt megmozgató eseményen jártunk, ahol a tömegben összetalálkoztunk baloldaliak népes csoportjával, akik aktív részesei voltak annak, hogy tömegdemonstráció összejött. Segítették, hogy a felháborodási hullám ne maradjon internetes keretek közt, az elégedetlenek egymásra találjanak és egy, az egész rendszert elítélő tüntetést szervezzenek.

A kemény kormánykritika, az aktív szélsőjobb elleni fellépés, a határozott baloldali üzenetek megfogalmazása nem új keletű szerveződést takar. Az egykori Baloldali Ifjúsági Társaság utódjával, a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalommal állunk szemben, amely a legnagyobb ellenzéki párt társult ifjúsági szervezeteként egyre hatékonyabban lép fel saját környezetében, aktívan szervezve a fiatalokat a rohamosan épülő tekintélyelvű országvezetéssel szemben.

sassszabi
 Sass Szabol

Sass Szabolcs, a szervezet első embere sokévnyi szervezőmunka után vállalta el az irányító feladatot. A szervezetben fontos alapérték a sokszínűség, ezért ügyelnek arra, hogy a liberálisabb fiataloktól a keményebb szocialistákig mindenki megtalálja a helyét a szervezetben Sass véleménye szerint most széleskörű összefogásra van szükség, mert az acsarkodás, a veszekedés nagyon riasztja a választókat, főleg a fiatalokat. Ők saját bőrükön érzik, hogy milyen a tekintélyelvű, a szabadságot lépten-nyomon sárba tipró jobboldal mindennapi gyakorlata. Egyértelmű elvárás az egész társadalom és azon belül az ifjabb generációk részéről az, hogy a demokratikus ellenzék keményen lépjen fel a jobboldallal szemben. Ehhez nem elég demokratának lenni, hangsúlyosabb érdekvédő, szociálisan elkötelezett retorikára is szükséges van ahhoz, hogy a baloldal továbbra is az ellenzék vezető ereje legyen. A Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom más ellenzéki pártokkal, szakszervezetekkel, civilekkel való demokratikus együttműködéstől nem zárkózik el.

A Fidesz 2010-es választási győzelme tehát a szervezetben egyértelmű kényszerhelyzetet teremtett. A fiatal baloldaliaknak szembesülniük kellett azzal a ténnyel, hogy mozgalmi megújulásra, új arculatra és sok-sok akcióra van szükség ahhoz, hogy ellensúlyozni tudják a fiatalok körében is a jobboldal, szélsőjobboldal előretörését. Az elmúlt egy esztendőben nekivágtak egy megújulási folyamatnak és úgy tűnik, hogy képesek megfelelni az új kihívásoknak. Az országos szervezet sorozatban szervezi az akciókat és a helyi csoportok is aktív közéleti tevékenységet folytatnak.

A Moszkva tér legyen Moszkva tér

A szervezet nem hagyta szó nélkül azt sem, hogy a Fidesz fővárosi ámokfutásának célkeresztjébe került több közterület, így a Moszkva tér is. Emiatt tiltakozást is szerveztek, ahol hangsúlyozták, hogy számukra Széll Kálmán egy kudarcot kudarcra halmozó politikus, aki ebben ugyan hasonlít a Fidesz mai politikusaira, de emiatt még nem kell az egyik legnagyobb budapesti teret róla, a kétes emlékű dzsentriről elnevezni. Baloldali elkötelezettségüknek megfelelően a jobboldali ideológiai háborújára minden szinten nemet mondanak. Az antifasiszta mártír, Ságvári Endre szombathelyi szobrának ledöntése ellen is tiltakoztak helyi aktivistáik, megszervezték azokat, akik elutasítják a vasi megyeszékhelyen a hasonló jobboldali lépéseket.

Nekimentek a Jobbiknak

A baloldali fiatalok jogosan háborodtak fel amiatt, hogy a szélsőjobboldali tüntetők gyűlöletkampányt indítottak a Sziget Fesztivál és az azon résztvevők ellen, megpróbálták akadályozni az oda való bejutást. Ezért is kezdeményezték a Hatvannégy Vármegye nevű, a neonácikkal aktív kapcsolatot tartó, a Jobbik ifjúsági szervezetének tekinthető szervezet betiltását. Sass Szabolcs a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalomtól, Végh Edvárddal, a Baloldali Demokrata Kör képviselőjével bátran kiállt a Jobbik székháza elé és követelte a gyűlöletmozgalmak elleni törvényi fellépést. A sajtótájékoztatót néhány jobbikos próbálta megzavarni, görcsös fellépésük jól illusztrálta a sajtótájékoztatón elmondottakat.

bit02Építik a közösségeiket, Baloldali Ifjúsági Találkozó

Az egyik legfontosabb feladatuknak a folyamatos akciózás mellett azt tartják, hogy építsék, erősítsék helyi csoportjaikat és országos szervezetüket. Sass Szabolcs elnök büszkén számol be arról, hogy az egész országban érezhető pezsgés van a baloldali fiatalok körében, nagyon sokan jönnek közelebb a szervezethez. Olyan középiskolások, felsőoktatási hallgatók is, akik korábban nem is gondoltak politizálásra, de a jobboldali kormányzat ámokfutása cselekvésre ösztönzi őket is. Természetesen nem csak munka és akciók vannak. A fiatalok számára szeptemberben megszervezték a Baloldali Ifjúsági Találkozót, amelyen többszázan vettek részt. Napközben közéleti programok politikus és szakértő résztvevőkkel zajlottak, de emellett bőven hagytak teret a buliknak és a baloldalhoz kötődő szervezetekkel, kiadványokkal, így a Munkások Újságával is megismerkedhettek a résztvevők.

Merre tovább?

A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom ma az egyetlen szervezett ellenzéki ifjúsági szervezet. Minden megyében jelen vannak, mindenhol várják a demokratikus és baloldali értékek mellett elkötelezetten cselekedni kész fiatalokat.

bit01

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük