Fideszes csőd!

fideszcsod

 

Semmiféle újságírói demagógia nem szükséges ahhoz, hogy a fenti címet papírra, pontosabban a laptopom képernyőjére véssem. A Fidesz csődbe vitte Pest megyét.Nem fizetési gondok, nem késve kifizetett villanyszámlák, hanem zárolt számlák, kikapcsolt internet, közétkeztetések kiiktatása, azaz koplalás van, amit a szakzsargonban nemes egyszerűséggel csak csődnek neveznek minden cifrázás nélkül.

szucslajos
Szűcs Lajos, fideszes fenomén

Persze ma Magyarországon a Szijjártó Péterekkel súlyosbított jobboldali kommunikációs gépezetek egy ilyen egyértelmű helyzetről is képesek azt állítani, hogy csak átmeneti gondokról és természetesen kommunista gyökerekre visszanyúló ármánykodásról van szó. Hát, a Munkások Újsága utána nézett ennek a dolognak és rá kellett jönnünk, hogy a gyökerek bizony a fideszben vannak és nem a hal bűzlik olyan nagyon, hanem az a nagy és büdös fideszes feje. Nézzük szépen sorban a dolgokat. Adva vagyon 2006, amikor Szabó Imre vezette MSZP többségű önkormányzatot leváltja egy jobboldali társaság, amelyet Szűcs Lajos vezetett. Néhány év alatt a megye rendkívül sokat gyarapodott, elsősorban a hitelállomány tekintetében. 2006-ban még csak másfél milliárd után kellett törleszteni, egy sikeresnek nehezen nevezhető ciklus végén 2010-ben az adóssághely már 18 milliárdosra nőt, amelyet a fideszes megyei fiúk már sem eltakarítani, sem megkerülni, sem szőnyeg alá söpörni nem tudtak. Ráadásul ezt a tetemes tartozást úgy sikerült összehozni, hogy mindeközben még a megye ingatlanvagyonának egy jelentős részét is értékesítették. Ennek során zseniálisan jó üzleteket kötöttek. Például a megyei pénzügyi bizottság elnöke egy nagy és felszerelt balatoni önkormányzati nyaralót 6,5 millióért vásárolhatott meg. Mások horgászstéget vesznek ennyiért, mondhatjuk tehát, hogy ő jó üzletet csinált, az önkormányzat részéről ez már nem annyira biztos. Jobb helyeken ilyenkor felmerül a hivatali visszaélés gyanúja, a fideszesek által zsebre vágott Pest megyében mindez teljesen természetes dolog. Miként az is természetes, hogy napjainkban, azaz iskolai időben nincsenek nyitva könyvtárak, a megyei múzeumok, probléma van a közétkeztetéssel és várhatóan nem lesz fűtés számtalan közintézményben, így több iskolában sem. Egyedül a köztisztviselők és közalkalmazottak fizetésére nem tudja rátenni a kezét az inkasszót bejelentő pénzintézet. A helyzet annyira súlyos, hogy a megyei önkormányzat tagjai lemondtak illetményeikről. Egyedül csak a megyei önkormányzat vezetője veszi fel a fizetését. Nem mondhatjuk, hogy azért, mert megérdemli, hanem azért, mert úgy gondolja, hogy az neki akkor is jár, ha lényegében az ő felelősségére is visszavezethető a kialakult helyzet. Szűcs Lajosról nehéz lenne azt állítani, hogy szégyenlős. Nem csak a becsődölt önkormányzattól vesz fel pénzt, hanem természetesen országgyűlési képviselői illetményét is utalják számlájára. Emellett csurran-csöppen egy kis bér a regionális fejlesztési tanácstól is. Kiváló munkaerő, aki mindemellett még dabasi önkormányzati képviselő is. Természetesen az soha sehol fel sem merült, hogy valamit eltolt volna.

Ő még ebben a helyzetben is megengedheti magának, hogy egy olyan megyei költségvetést fogadjanak el, ahol még véletlenül sincs meg a tervezet bevételek és a tervezett kiadások közti egyensúly. Negyven milliárdot terveznek elkölteni, de csak harminckettő milliárd bevételre számítanak. A vonatkozó törvény egyensúlyt ír elő, azaz papíron legalább annyinak kell lennie a kiadásnak, mint a bevételnek, de ez a megyei szinten is forradalmi fideszes vezetést egy cseppet sem zavarja. Az érdekes csupán az, hogy nincs olyan ellenőrző hatóság, amelynek ez a probléma feltűnne.

A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom egyik megyei vezetőjével, Szűcs Gáborral beszélgettünk a kialakult helyzetről, pontosabban mondva döbbenten hallgattuk, hogy Magyarország szívében, a fővárost körülölelő megyében milyen betyár világ van, milyen képtelen úri-buli zajlik közpénzből.

Szűcs Gábor elmondása szerint az ellenzék ahol lehet hangot ad aggályainak, de mintha egy ilyen csőd és esztelen pazarlás természetes lenne. Ők legalább látják, hogy milyen nagy a baj, főleg a közelgő téli évszak előtt, ezért sürgetik, hogy a kormány mentse meg a megyét és természetesen Szűcs Lajos a megyei önkormányzat vezetője mondjon le tiszségéről, mert ékesen bizonyította, hogy alkalmatlan annak betöltésére. Mi lesz a folytatás? Lesz-e segítség? Lemond-e a fideszes megyei vezetés? Sajnos a válasz egyértelműen az, hogy Nem. Ők elhiszik, hogy ez így természetes és a dologban ez a legszomorúbb.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük