Fizetnek az üres szobákért: sztrájkolnak Angliában a diákok a bérleti díjak miatt

Jelentős részük feleslegesen fizet az albérletért vagy kollégiumi szobáért, mivel azt nem használhatják, így követelik, hogy a pénzüket adják vissza.

Az Egyesült Királyságban egyre több egyetemi és főiskolai hallgató elégeli meg, hogy továbbra is fizetnie kell az albérletért vagy kollégiumi szobáért, miközben az egész országot érintő lezárás miatt nem tudják igénybe venni a szolgáltatásokat. Több, mint 40 egyetem közel 15.000 hallgatója jelezte, hogy tiltakozásként kész visszatartani a bérleti díjakat, ha nem kap valamiféle ajánlatot a kompenzációra. Sokan egy évre előre fizették ki a bérleti díjakat, ami hatalmas anyagi veszteséget jelent a hallgatók jelentős részének.

“A legtöbbünknek azt mondták, ne menjünk vissza, így továbbra is fizetünk a lakhatásért, miközben azt nem is használjuk, de sem az egyetemtől, sem a kormánytól nem kapunk támogatást” – mondta a Rent Strike Now egyik szervezője, Saranya Thambiranjah egyetemi hallgató a BBC-nek.

A távoktatásra átállt egyetemek szerint ez nem csak rajtuk múlik, mivel ők a diákok lakhatásának mindössze 20 százalékát biztosítják a campusokon. A többi ingatlan magánkézben van, így a bérleti díjak visszafizetéséről a magántulajdonosokkal kell megegyezniük.

Ugyanakkor több egyetem jelezte, hogy készek kedvezményt adni a hallgatóiknak: a Manchesteri Egyetem ajánlata 30 százalékos árcsökkenés az első félévre, ami körülbelül 1000 font megtakarítást jelent fejenként az érintetteknek.

A King’s College London azt ígérte, hogy a hallgatóknak nem kell fizetniük azokért a szobákért, melyeket a lezárás miatt nem tudnak használni. A Notthingham Trent Egyetem a kormány segítségét kérte, hogy olyan megoldást találjanak, ami mindenkinek jó és több magánszolgáltató is jelezte, hogy kész engedményt biztosítani a koronavírus miatt előállt helyzetre.

A diákok pénze fogy, a sztrájkhoz csatlakozók száma egyre nő, így a megoldás megtalálása egyre fontosabb feladattá válik – az Egyesült Királyság mellett Európa több országában is.

fotó: unsplash

norica

  •  
  •  
  •  
  •