Fizetős egészségügyet kérnek a magán szolgáltatók

Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID részlegén, az intenzív osztályon 2020. április 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Egy új fórum, az Egészségügyi Szolgáltatói Tanács létrehozásával szeretnék segíteni a COVID-sújtotta közegészségügyi ellátást a magán egészségügy képviselői. Elképzeléseik szerint a kormány, a meghatározó magánszolgáltatók, a Magyar Orvosi Kamara, valamint a Szakdolgozói Kamara így szeretné erőit összepontosítani, hogy a túlfeszített állami egészségügyet segítse – írja az MFOR.

Kóka János, az egyik fizetős szolgáltató elnöke egy tegnapi egészségügyi konferenciáján kijelentette: itt az idő a magánegészségügyi szolgáltatók állami egészségügyi rendszerrel való együttműködésének haladéktalan újragondolására.

Kóka szerint jelenleg a 25 ezret is meghaladja azoknak a betegeknek a száma, akik műtétre várnak az országban, közülük legalább tízezren már több mint egy éve.

„azt javaslom, hogy pontosan meghatározott betegségcsoportokban a magánszféra vegyen át feladatokat az államtól. A privát szolgáltatók készen állnak arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül elérhetővé tegyék szolgáltatásaikat az állami egészségbiztosítással rendelkező betegeknek, amennyiben az állam ugyanolyan szinten finanszírozza, mintha azokat az állami ellátásban nyújtották volna. Ez a megoldás mindenkinek jó: az állam nem fizet többet az ellátásért, a betegek előtt pedig megnyílnak a magánszolgáltatók kapui.”

Ez azt jelenti, hogy jöhet a fizetős egészségügy végre mindenkinek

Kóka János azt is elmondta, hogy a privát szolgáltatók is kapjanak lehetőséget, hogy ugyanolyan feltételekkel nyújtsanak közszolgáltatást, mint az állami intézmények. Ha egy biztosított ellátására az egészségbiztosító kifizet egy meghatározott összeget, akkor ne legyen jelentősége, hogy ezt állami vagy privát intézménynél teszi.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •