FNA! Ki fog akkor fellázadni?

Régóta tudjuk, hogy az embereket semmilyen diktatúra nem zavarja, ha amúgy jól élnek. Ha van mit enni, van fedél a fejük felett, ha Ők maguk biztonságban vannak, akkor nyugodtan lehet elvinni a szomszédokat éjszaka, lehet kisebbségek és más országok ellen gyűlölködni, akár patakokban folyhat a vér az utcákon. A nagy vezér megvédi a népét, és ez abból is látszik, hogy jól élünk, tehát hálásnak kell lennünk. Ezért az emberek leginkább csak akkor lázadnak fel a diktatúrák ellen, amikor a jólétük kerül veszélybe. Magyarországon a legnagyobb tüntetés akkor volt, amikor meg akarták emelni az internet előfizetés díját. A kisebbségek, a szegények, a szólásszabadság mellett elenyészően kevés embert állt ki.
Ha Orbán tényleg olyan zseniális politikus lenne, mint amilyennek mondják, akkor azonnal bevezetné a Feltétel Nélküli Alapjövedelmet, és soha többet nem kéne izgulnia a választások éjszakáján.
Az FNA pontosan azt éri el, hogy bebetonozza a politikai elitet, és azt a rendszert, amelyik a társadalmi egyenlőtlenségekért felelős. Ha van FNA, akkor soha nem haladjuk meg a kapitalizmust, a fogyasztói társadalmat, nem csökkentjük a globális felmelgedést, valójában nem szüntetjük meg az éhezést és a mélyszégenységet. A társadalom elkényelmesedik és a vezetőitől várja mindenre a megoldást.

Van egy sziget valamelyik óceánban. A lakói évezredeken keresztül halásztak és a szigeten fellelhető gyümölcsöket gyűjtögették. Boldogok voltak és egészségesek. Aztán a XX. században felfedezte valaki, hogy a sirályok wc-nek használják a sziget egyik felét, és az évszázadok, évezredek alatt felgyűlt guano baromi értékes valamihez. Meg is vették a sziget lakóitól a kitermelés jogát. Onnantól felhőtlen jólét köszöntött a sziget lakosaira. Az évente befolyó koncessziós díjat szépen elosztották egymás között, nem kellett többet gürcölni a megélhetésért, bármit megvehettek maguknak. Teltek az évtizedek, és a sziget lakosai szépen elhíztak, megjelentek a civilizációs betegségek, szív és érrendszeri problémák, elhízás és cukorbetegség. Aztán idővel kezdett elfogyni a guano, és elkezdtek elapadni a koncessziós díjak. Most ott vannak a nagy bajban, hogy megint halászni kéne meg gyűjtögetni, de ez a generáció már csak azért tud erőfeszítést tenni, hogy sorba álljon a szupermarketben. Nekik egyértelműen nem tett jót a Feltétel Nélküli Alapjövedelem.

Természetesen az, ami megszülte a Feltétel Nélküli Alapjövedelem ötletét, az egy valós gond. A világon globálisan probléma, hogy a technikai fejlődésnek köszönhetően, nincsen annyi elvégzendő feladat, mint amennyi munkaképes ember. Nem munkahely nincsen elég, hanem elvégzendő feladat. Ez alapján világszinten nagyjából 1 milliárd ember teljesen felesleges és ez a szám az elkövetkező évtizedekben csak nőni fog. Készen áll a technológia, amely lehetővé teszi, hogy az áruszállítás és a tömegközlekedés teljesen automatikus legyen. Csak be kell építeni az utakba és a járművekbe, hogy onnantól kezdve tömegesen ne legyen szükség teherautóvezetőkre, mozdonyvezetőkre, taxisofőrökre. Ahogy már a metrókocsikat sem emberek vezetik, hanem automatika. Kivéve az M3 metrót, de az egy másik történet, hiszen egyéb modernizálási kísérletnek ellenálltak, örüljünk ha felújítják mielőtt páran belehalnak.
Sok egyéb területre elmondhatjuk ugyanezt. A technikai fejlődés a profit maximalizálást szolgálja és feleslegessé teszi az embert magát.
Át kéne alakítanunk azt amit a munkáról gondolunk. A “munka nemesít” és az “aki nem dolgozik ne is egyék” demagógiát el kéne végre felejtenünk és azt kéne nézni, hogy adott ember társadalmilag mennyire hasznos. Nem csak az végez munkát, aki pénzkereső tevékenységet folytat. Nem csak a fizikai munka a munka, és nem csak az az értékes ember aki pénzt keres. Nem csak akkor van hasznára valaki a társadalomnak, ha napi 8 vagy több órában dolgozik 40-50 éven át. Egy ember életében többször is tanulhat új szakmát, kezdhet új tevékenységbe. Nevelhet gyereket, gondozhat időseket, oda figyelhet a környezetére, közösséget építhet, vállalhat társadalmi munkát és ezért a társadalom díjazhatja azzal, hogy biztosítja a megélhetését részben vagy egészben egy életen át vagy az élete egy részében. Érthető álláspont, hogy mindenki annyit tegyen le a közösség asztalára amennyit onnan elvesz. Azonban ha a politika és a társadalmi berendezkedés nem képes megoldani az emberek problémáit, akkor nem látja el a feladatát és feleslegessé válik. Akkor le kell cserélni a politikai garnitúrát, ki kell dobni a jelenlegi rendszert és másikat kell keresni helyette. Az FNA ezt nem segíti elő, mert úgy oldja meg az emberek problémáit, hogy nem ad választ a társadalomban jogosan felmerülő kérdésekre. Ha az orvos a betegnél csak a lázat csökkenti, de nem kezeli magát a betegséget ami a lázat kiváltotta, akkor nem oldja meg a problémát, csak konzerválja és reménykedik, hogy majd elmúlik magától. Ez a probléma nem múlik el magától, mert rendszerszintű és a megoldása a rendszeren belül nem lehetséges. A rendszer pedig, csak akkor változik meg, ha az emberek fellázadnak. Tegyük lehetővé, hogy ezt megtegyék, mert lázadni emberi dolog.

D’Elia Viktor

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “FNA! Ki fog akkor fellázadni?”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük