Foglalj helyet – házfoglalás Budapesten

foglaljhelyet

Az utóbbi időben – főleg a devizahitelezés miatt – egyre „könnyebb” hajléktalanná válni. A Fidesz kormánynak (is) köszönhetően a szegénység egyre csak nő és fokozódik a kilátástalanság. Budapesten például több ezren élnek közterületen. Állandóan. És több 10 fő fagy meg minden évben az utcán. És közben tudjuk, hogy közel 2000 db üres önkormányzati ingatlan van csak Budapesten! Ezek üresen állnak KÖZtulajdonban vagy rosszabb esetben kimutyizva haveroknál. Úgy gondoljuk, hogy ez a helyzet tűrhetetlen, ez pazarlás.

Fiatalok egy csoportja május 12-én a nemzetközi „Occupy” napján elfoglalt egy fővárosi 7. kerületi ingatlant. Mi, akik elfoglaltuk az üresen álló épületet úgy gondoljuk, hogy lakhatáshoz való joga mindenkinek van! Nem élhet senki az utcán! Ezzel az akcióval erre akartuk felhívni a közvélemény figyelmét.

Az eseményt szervező Börtön helyet lakhatást (BHL) csoport célja, hogy rávegye a döntéshozókat arra, hogy az érintettekkel és a szakemberekkel együttműködve, olyan átfogó lakás-, és szociálpolitikai programot dolgozzanak ki, amely érdemben kezelni tudja a hajléktalanság problémáját. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormány a legelesettebbeket bünteti, ahelyett hogy valós segítséget nyújtana nekik.

A BHL azt akarja, hogy Azt akarjuk, hogy nyissák meg az üresen álló és nem életveszélyes épületeket, lakásokat a hitelválság miatt utcára került emberek előtt, illetve azok előtt akik az utcán, átmeneti szállón, embertelen körülmények között élnek!

Ennek a házfoglalásnak kettős célja volt:

Egyrészt felhívni a figyelmet az üresen álló ingatlanokra, másrészt adományt gyűjtöttünk egy rászoruló családnak (12 ezer forint jött össze).

Este 9 órakor kezdtük el a rendezvényt, volt gitározás, fáklyával világítottuk meg a lakás belső udvarát. Kb 50-60 ember vehetett részt a sajnos rövid ideig tartó foglaláson, mert a rendőrök már 10 óra előtt megérkeztek. Hogy ki értesítette őket vagy miként tudtak a házfoglalásról, azt nem tudjuk. Meglehetősen tanácstalanul álltak ők is a helyszínen, közben folyt a zene tovább nem nagyon zavartattuk magunkat. Nagyjából 1 órán át tartó tipródás után a rendőrök végül is eldöntötték, hogy igazoltatni fognak mindenkit. Megjelent közben a lakás tulajdonosát képviselő Czédly Éva ügyvezető igazgató, (“A Pekli család üzleti életének további pikantériája, hogy Pekli Jakus cégének 2004 óta tulajdonosa Czédly Éva is, aki egyben 2006 óta ügyvezetője annak az az Obus Elektrik Kft.-nek, amelynek Pekli Ferenc és egy Delaware államban bejegyzett offshore cég a tulajdonosa. Ennek a vállalkozásnak a fő profilja az ingatlanbefektetés volt, még a jelenleg már szabalábon lévő Hunvald Györggyel is üzletelt; 2007 márciusában két műemlék épülethez és a hozzá tartozó belvárosi üzlethelyiségekhez az Obus 270 millió forintért jutott hozzá.”) szóval az ügyvezető néni mondta, hogy nem járul hozzá a buli folytatásához.

Az igazoltatás után mindenkit kitereltek az utcára, ahol még kicsit skandáltunk valaki(k)

Még a rendőrautót is összefirkáltá(k) alkoholos filccel, majd szétoszlottunk, ám megígértük magunknak, hogy folytatjuk és visszatérünk!

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük