Foglalkozás a foglalkoztatással

200911250950 papucsos

A 65 évesek térjenek vissza a munka világába? Szükség lenne a “többletdolgoskezekre”, mert hát nincs is elég tétlen hazánkban és amit a foglalkoztatásba visszapasszírozott szebbkorúak tudnak.. na azt csak az ő (bizonyára) nem remegő kezük tudja! Legalábbis a rengeteg évvel ezelőtti tudomány legmagasabb állása szerint ez sokat lendíthetne a mi időtlen társadalmunkon?! Visszaküldenék a nyugdíjasokat dolgozni, mert akik manapság közgazdaságot csinálnak azt elsajátították még valamikor a krétakorban, vagy még a földrészek találkozása előtt, és azóta esetleg csak szőrösebbek lettek, de okosabbak nem. Mert ugyebár aki egy csipetnyi, vagy még kevesebb konzumtudásra szert tesz, pl. akár az Atv-Spektrum-Echotv szkrollozással, akár pl. internetes világhálón szörföléssel-egérkattintással, az a következőbe igen gyakran belebotolhat.

Tehát: mi is a baj a nyugdíjasok visszarugdosásával a munka világába? Első lépésben tudni kell, hogy egyre kevesebb ember dolgozik egyre többet, és egyben folyamatosan évtizedek óta csökken a foglalkoztatottság mindenhol, a ledolgozott munkaórák száma még a dicső németeknél is csökken, mit várjuk akkor mi szegény(ebb) magyarok? A megvalósult kapitalizmusban (a neoliberálburzsoázia diktatúrájában) négy szempont érvényesül: “nemfoglalkoztatni”, “racionalizálni”, “feladatothalmozni”, “gépesíteni”! (biztos van még, Pogátsától kell megkérdezni). Tehát a dolgozó személy púp mindenkinek a hátán, és jobb is a gépesítés, hiszen az legális járulékcsalás. Nincs olyan NEM neoliberális módon (azaz jól) szocializált manager, aki azt mondja, hogy az ő álma sok munkaerőt foglalkoztatni, és temérdek mennyiségű bért és járulékot fizetni fellendítendő egyben a keresletet. Tehát a “nemfoglalkoztatás-bővülés” (meg kell honosítani!) versenyében a hatékonyság nő, és mindenkinek kötelessége hogy szolidáris legyen a tőkével, fontos hogy nőjön a GDP (GDP mint Isten), csak így kevesebb az embereknek kifizetett bér, és ez az állam bevételi oldalát nem erősíti, hanem mintegy gyengíti.

3527Tehát nőhet az egekbe a GDP ha a legoldozott órák száma csökken, mert ez a lakosságon nem segít, nem lesz több fizetés, és vásárlóerő, mi több a termelőerő is némiképp lanyhul ettől – bár egymás között mondva mivel zömében importalapú a fogyasztásunk, a nagyszerű gazdasági szakembereink miatt, ezért ez külföldön is recesszív hatással van a termelőszektorra.. De meg is érdemlik, megérdemeljük, és mindenki jól megérdemli! Ahogy az is “meg van érdemelve” hogy a termelékenység javulással a “nemfoglalkoztatással”, “racionalizálással”, “feladathalmozással” nő a tőke megtérülése és realizálódik a buxa további vastagodásának kötelezően üdvözlendő folyamata.

Tehát mit eredményez, ha a nyugdíjasokat visszaterrorizálják a munka kegyetlen, élet-halálharcot vívó világába? Semmi. Ha a ledolgozott órák száma tovább csökketget, akkor tökfölösleges volt az akció, országosan ez teljesen lényegtelen lesz, nem csökkenti a recessziót. (esetleg a kevesebb nyugdíj miatt felszabaduló pénzt lehet felelőtlenül elkölteni további nem exportlépes és unrentábilis “fejlesztésre”)

És nemutolsósorban: Nem tudom, hogy a fiatalokat meg lehet-e úgy győzni MOST a gyerekvállalásról, hogy majd nagyszülőként valamivel nagyobb nyugdíjuk lesz, és ez némileg elodázza az éhhalált, és hogy: “Drágám, csináljunk mégegy gyereket, mert több lesz a nyugdíjunk, jóóó?”. Akik tisztában vannak a nemzethalál víziójának kínos realitásával, azok miért gondolkodnak valami egész más párhuzamos világegyetem törvényei szerint – ahol esetleg nem is lábuk van az embereknek? Vagy nem is a kezükkel dolgoznak..
Harkai Bulcsú Bánk

(A cikk alapjául ez az írás szolgált: Visszaküldenék dolgozni a nyugdíjasokat

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük