Földfoglalásba kezdtek a földművesek Hondurasban

alt

Országszerte földfoglalásba kezdtek a hondurasi gazdák a nagy földbirtokosokkal és a kormánnyal kialakult vitájuk részeként – közölték aktivisták és tisztségviselők szerdán. Az akció április 17-én kezdődö

tt, a Paraszti Ellenállás Nemzetközi Napján.

 

A jelentés szerint több ezer földműves vett részt a szervezett akcióban, amelynek során összesen 12 ezer hektár szántóföldet vettek birtokba. Aktivisták elmondták, hogy a törvény értelmében a gazdáknak joguk van ezeken az állami területeken növényt termeszteni, a nagy földbirtokosok viszont hazug módon azt állítják, azok az ő tulajdonukat képezik, törvényes úton megvásárolták a kormánytól.

Mabel Marquez, a Via Campesina nevű, a gazdálkodók érdekeit védő nemzetközi mozgalom egyik helyi illetékese elmondta, hogy a legtöbben, mintegy 1500-an a karibi partvidéken kezdtek földfoglaló akcióba, megszállva egy San Pedro Sula környéki nagy cukornádültetvényt. A gazdák mozgalma a főváros, Tegucigalpa peremkerületeire, továbbá Cortes, Yoro, Santa Barbara, Intibuca, Choluteca, Camayagua és Francisco Morazan tartományokra is kiterjedt.

„Mi nem akarunk semmiféle konfliktust” – szögezte le Marquez, hozzátéve, hogy a földmunkások fegyvertelenek, és hatósági kérésre hajlandók elhagyni a területeket, mint ahogy az történt a San Manuel-i cukornádültetvény esetében is, ahonnan szerda este a rendőrség parancsára kivonultak.

 

Aktivisták elmondták, hogy a gazdák találkozni akarnak a kormány képviselőivel, és nemzeti párbeszédet akarnak indítani a földügyről. Az utóbbi években az ország északi részén lévő Aguan-völgyben többtucatnyi földműves vesztette életét a nagy földesurakkal kiéleződött vitában.

 

Cesar Ham, a Nemzeti Agrárintézet igazgatója úgy véli, a mostani földfoglaló akció politikai indíttatású és az egyébként illegitim Porfirio Lobo vezette kormány destabilizálása a célja.

 

Az ENSZ adatai szerint a hondurasiak 53 százaléka él vidéken, és több mint kétharmaduk a szegénységi küszöb alatt.

 

A 7,4 millió lakosú ország gazdasága teljes mértékben a banán- és kávéexportra támaszkodik, és igen sebezhető a természeti csapások és a tőzsdei árak ingadozása miatt.

 

Kapcsolódó cikkek:

Mi a La Via Campesina?

Hazatért Manuel Zelaya, a száműzött hondurasi elnök (+ két videó Zelaya visszatéréséről és fogadtatásáról)

Forrás: http://www.latin-amerika.hu/hirek/9-test/870-foeldfoglalasba-kezdtek-a-foeldmvesek-hondurasban

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük