Forintban nő, Euróban csökken a fizetésünk – hülyének néz minket a kormány!

A napokban frissítette tagállami statisztikáját az Eurostat a 2020-as nettó átlagbérekre vonatkozóan. Miközben a kormánypropaganda folyamatosan ennek hazai növekedését harsogja, Brüsszelben egészen mást mondanak. Egyértelmű, hogy a hazai növekedés ellenére nincs minek örülni, az országos átlagkereset az egyik legalacsonyabb az EU-n belül. Kifejezetten rossz helyzetben vannak a két gyermeket nevelő családok.

Bár a bérnövekedés üteme rendre felbukkan a kormánypropagandában is, ugyanezek a számok nemzetközi összehasonlításban már közel sem adnak okot ilyen fokú büszkeségre. Magyarországon 2020-ban az egyedülállók, gyermektelenek átlagos nettó bére ugyanis 9488 euró volt. Ez már csökkenés 2019-hez képest – derül ki az Eurostat adataiból, a negyedik legalacsonyabb Európában.

A hazavitt bért tekintve a tavalyi pozíciónkról visszaestünk, a friss adatok szerint csak a horvát, a lett, a bolgár és a szlovák dolgozók átlagos nettó bére ér kevesebbet a magyarokénál.

Régiós szinten az osztrákok majdnem 3,5-szer többet keresnek átlagosan, míg a visegrádi négyek közül Csehországban a hazainál 20 százalékkal többért dolgoznak az emberek.

Persze azt is meg lehet fejteni, hogy idehaza miért tud ennek ellenére is növekedésről beszélni a kormány. Hát azért, mert ők Forintban számolnak, Brüsszelben viszont Euróban. Előbbi gyengülése, azaz lényegében a hazai infláció olyan mértékű, hogy jelentősnek tűnő forintban kifejezett béremelés – már akinek jut ilyen – Euróban számolva jelentős csökkenést mutat. Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, a fogyasztói árak, az üzemanyagár ennek megfelelően növekedik, azaz a magyar fizetések vásárlóértéknek zuhanása riasztó mértékű.

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •