Forradalom vagy forradalmi változás parlamentáris úton? (Videó -val)

Arok TGM

 

A Változást Magyarországon csoport elsőVM beszélgetését Budapesten, a Frisco nevű kocsma-kávézóban tartotta. A meghívott vendégek Árok Kornél a Szolidaritás egyik vezetője és Tamás Gáspár Miklós filozófus voltak. A szakszervezeti vezető elmondta, hogy gőzerővel szervezik mozgalmukat, immár nyolcezer tagjuk van országszerte. Már a rendezvény elején nyilvánvalóvá tette azt is, hogy a Szolidaritás politikai pályán mozog, de nem akarnak politikai pártot szervezni az alulról építkező szerveződésből. Tudomásul veszik, hogy az országgyűlésbe nehezebb bekerülni a Fidesz törvénymódosítása miatt, nehezebb új többséget, új kétharmadot összehozni, de ez nem lehetetlen vállalkozás, mivel az emberek rendkívüli módon kiábrándultak a kormánypártból.

TGM tőle várható módon hangsúlyozta a parlamentáris rendszerrel szembeni fenntartásait. Véleménye szerint az emberek többsége nem fogadja el legitimnek ezeket a rendszereket, ezt mutatja a különféle választásokat övező mély apátia világszerte. Azt azonban tudomásul veszi, hogy a Szolidaritás nem kíván a rendszer erőszakos megdöntésére szerveződni, már az is nagy dolog, hogy egyáltalán lesz egy politikai erő, amelyre legalább szavazni lehet. Szerinte azonban figyelemmel kell kísérni a világon zajló forradalmi folyamatokat, mert ez a létező valóság, a baloldal ezen területen szervezi újra önmagát a szociáldemokrata mozgalmak világméretű árulását követően. A filozófus egy későbbi kérdésre azt mondta, hogy azért is erős kormányzati szinteken a jobboldal, mert a mérsékelt baloldal olyan hibákat követett el világszerte, így Magyarországon is, hogy a választók jelentős része nem tud megbocsátani nekik.

VM 20111208Az előadók a beszélgetés során nem adtak pontos képet Magyarország mai helyzetéről. A Szolidaritás vezetője viszonylag kevés konkrétumot árult el jövőbeli terveikről, mivel a politikai program meghatározása még mindig zajlik, azt komoly társadalmi egyeztetést követően kívánják meghatározni. Azt azonban elárulta, hogy szívesen egy asztalhoz ül azokkal, akik leülnek velük egyeztetni. Nyilvánvalóvá tette azt is, hogy önmagát és a szervezetét alapvetően baloldalinak gondolja, azonban fontos, hogy felülemelkedjünk a hagyományos politikai kategóriákon és képesek legyünk egy sokszínű mozgalmat szembeállítani a kormány diktatórikus törekvéseivel. A Jobbikkal Árok nem kíván együttműködni, de a Jobbikot támogatóktól nem kíván elhatárolódni, mert többségük elégedetlen ember, aki igenis megszólítható és meg is kell szólítani őket.

Tamás Gáspár Miklós politikai hülyeségnek és öngyilkosságnak nevezett minden akciót, amelynek célja a Jobbikkal való együttműködés, de azt méltányolhatónak tartja, hogy a Jobbik szavazók egy részét igenis próbálja megszólítani a Szolidaritás. A filozófus azt is elmondta, hogy az IMF visszatérése egyáltalán nem jó dolog, sőt annak katasztrofális hatásai lesznek a társadalomra.

A három szakszervezeti konföderáció kormánnyal kötött különalkuját mindkét előadó mélyen elítélte.

 

Változást Magyarországon Klub 1. from www.muon.hu/ on Vimeo.

Lásd még:

http://index.hu/belfold/2011/12/08/vmk_tgm_ak/

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük