Forradalomutáni korban élünk

Zizek 2015

A mi kérdésünk a következő: „Hogyan őrizhetjük meg a kommunizmus és a radikális emancipáció örökségét anélkül, hogy az ismét terrorba torkolljon?”

Miért fontos megőrizni ezt az örökséget? Žižek szerint mindenekelőtt a globális kapitalizmus szörnyűségei miatt, mely „az apartheid új formáit hozza létre, és ökológiai kríziseket eredményez”, pénzügyi és gazdasági válságba, illetve munkanélküliségbe kergeti a világot. A német idealizmus nagyjai: Kant, Fichte, Schelling és Hegel hasonló problémákkal néztek szembe a maguk korában. Az ő korszakuk a modern polgári társadalom születése, amely együtt járt az elidegenedés és az individualizmus térnyerésével, a familiáris viszonyoknak és a közösséghez tartozásnak az elvesztésével. „Így ezek a filozófusok azzal a problémával szembesültek, hogy egy új társadalmi formát kell találni, ahol tényleges szabadság uralkodik a romboló következmények nélkül. Meg kellett találniuk az útját, hogy a társadalmat önmagával kibékítsék.”

A globális kapitalizmus ellen is csak egy globális, tehát univerzalisztikus program veheti fel a küzdelmet – mondja Žižek. „A globális kapitalizmussal csak egy új univerzalisztikus projektet tudunk szembeállítani. Az összes mai problémánk egyetemes választ követel. Tehát a politikának is egyetemesnek kell lennie. Több univerzalizmusra van szükségünk. A paradoxon pedig abban áll, hogy az európai örökség az egyetlen esély a tényleges univerzalizmusra. Ebben én egészen naivan eurocentrikus vagyok”

Valami újat kell hát kitalálni. Ámde – mondja – az ő történelmi tapasztalata az, hogy igazán újat csak valamilyen régihez való visszatérésben fedezhetünk fel. Luther vagy Pascal is az autentikus kereszténységhez akartak visszatérni. „Hogy megőrizzük azt, ami a mi tradíciónkban megőrzendő, radikális, forradalmi baloldaliaknak kell lennünk. Csak egy forradalom tudja megmenteni, ami a múltunkból megmentendő” – zárja az interjút Slavoj Žižek.

Bővebben: Nyugati Nyitás

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük