Friss inflációs adat: 8.7 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára

Hiába a kormányzat „szárnyal a gazdaság „– retorikája a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerit az elmúlt egy évben az élelmiszerek, a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben. Márciushoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben nőtt 8.7 %-al, ám ha megnézzük a különböző tételeket látható, hogy éves szinten az emelkedés kétszámjegyű.

Így például a sertéshús ára 28,9, a párizsi, kolbászé 22,3, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 15,1, a cukoré 14,1, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,5%-kal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,2, ezen belül a dohányáruké 11,1%-kal emelkedett. A járműüzemanyagok ára 22,7%-kal csökkent, ez utóbbi visszaesésében a koronavírus-járványnak komoly szerepe van.

1 hónap alatt, 2020. márciushoz viszonyítva az élelmiszerek ára az ilyenkor megszokottnál nagyobb mértékben, átlagosan 1,4%-kal nőt. Az élelmiszereken belül az idényáras élelmiszerek ára (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,2, a párizsi, kolbászé 3,5, a csokoládé, kakaóé 3,4, a sertéshúsé és a tojásé 2,8–2,8, a liszté 2,0, a baromfihúsé 1,5%-kal lett magasabb.

A ruházkodási cikkekért 1,4, a szeszes italok, dohányárukért 0,7%-kal kellett többet fizetni. A szolgáltatások ára 0,2%-kal csökkent, ezen belül – az ingyenessé tett közterületi parkolás hatására – az autópályadíj, a parkolás díja 22,5, a lakbér pedig 2,4%-kal mérséklődött.

A járműüzemanyagok ára a jelentősen visszaeső olajárak hatására 16,4%-kal kisebb lett, így ez az egy termékkör önmagában 1,1 százalékponttal járult hozzá a fogyasztóiár-index egyhavi csökkenéséhez.

2020. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 3,9%-kal nőttek.

Fotó: Varga György / MTI

https://muon.hu/egyre-durvabb-a-hazai-inflacio-kijottek-a-friss-ksh-adatok/

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük