Front Peking ellen

A G-7 külügyminiszterek a Kínai Népköztársaságról tárgyalnak Londonban. A megfogalmazás szerint “nemzetközi szabályokon alapuló rend” fog jönni. A brit fővárosban kedden folytatott megbeszéléseik során a miniszterek közös álláspontra törekedtek Pekinggel szemben. Emellett a G-7 állam- és kormányfők június 11-13. között az Egyesült Királyságban, Cornwallban tartandó csúcstalálkozójára is készülnek.

Hétfőn, háromnapos konzultációjuk kezdetén a G-7 miniszterei munkaebéd keretében megvitatták az Iránnal és a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal kapcsolatos konfliktusokat, kedden aztán Kína került a középpontba. A Nyugat fél Peking növekvő gazdasági és katonai befolyásától.

A “G7” nem azzal foglalkozik, hogy Kínát “sakkban” tartsa – mondta ezzel kapcsolatban hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter. “Megpróbáljuk fenntartani azt a nemzetközi, szabályokon alapuló rendet, amelybe országaink oly sokat fektettek be oly sok évtizeden keresztül, és amely nemcsak saját polgárainknak, hanem az embereknek szerte a világon – és Kínának is – hasznára vált.”

Dominic Raab brit külügyminiszter felszólította a pekingi kormányt, hogy tartsa tiszteletben a hongkongi különleges közigazgatási területtel kapcsolatos “kötelezettségvállalásait”. Ugyanakkor álláspontja szerint “konstruktív utakat” kell keresni a Kínával való együttműködésre, például az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A világjárvány kezdete óta a “G7” kül- és fejlesztési miniszterei csak virtuális konferenciákat tartottak; ez volt az első személyes miniszteri találkozó két év óta. A “hét vezető ipari ország” csoportjába az USA, Kanada, a BRD, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Japán tartozik. A londoni tárgyalásokra meghívást kapott Dél-Korea, Ausztrália, India, Dél-Afrika és az ASEAN-csoportot képviselő Brunei is. A brit elnökség a “G7”-et még inkább a “nagy demokráciák központi fórumává” akarja tenni – hangzott el. A junge Welt szerkesztési határidejéig nem érkezett nyilatkozat Pekingből a találkozón elhangzottakról.

Forrás: jungeWelt

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •