Gondolatok a “vakcinarasszizmusról”

Nagyszerűen mutat rá a vegytiszta “anti-orbánizmus” fogyatékosságaira az az elsősorban ellenzéki politikai- és médiapiaci szereplők irányából érkező felháborodás, amiért a kormány orosz és kínai vakcinákkal is olt, valamint amiért nem fogadná el azon országok oltási igazolását, amelyek nem fogadják el a magyart, amiben nem jeleznék, hogy melyik vakcinával történt az oltás.

Egyrészt: Az Unió meglehetősen rosszul intézte a vakcinabeszerzést, erről a hazai sajtóban is lehetett olvasni, nem egy kifejezetten eltitkolt dolog. Ahogy az is egyértelmű a rendelkezésre álló információkból, hogy az orosz és kínai vakcinák ugyanúgy hatásosak, mint a nyugatiak, amennyiben megvédenek a vírustól, de legalábbis a komolyabb tünetektől (az orosz és kínai vakcina hatásosságáról itt és itt lehet olvasni a legnagyobb orvosi szaklapban megjelent, ellenőrzött tanulmányokat). Mindkét vakcinából több tucat ország rendelt, és több millió embert beoltottak már velük.

Másrészt: Mindezek tudatában felháborító, hogy egyes országok nem engednék be a kínai vagy orosz vakcinával beoltottakat. Ez, meg ami diskurzus szintjén zajlik itthon és Európában, az ún. vakcinarasszizmus, amit a magyar ellenzék nagy része is csúcsra járat. Semmi ördögtől való nincsen abban, hogy ebben a helyzetben az állam ne tüntesse fel az igazoláson a vakcina típusát, ne tegye ki az állampolgárait annak, hogy diszkriminatív módon hátrány érje őket azért, mert kínai vagy orosz vakcinával lettek beoltva, és ha valamelyik ország mégis így tesz, akkor lépéseket tegyen az ellen.

Azok, akik ezeket az elképzeléseket terjesztik, nem világnézeti-ideológiai alapon alakítják ki a politikai nézeteiket, hanem szimplán az Orbán-elleni dühből, amit ebben az esetben áthat az öngyarmatosító és rasszista logika is.

Akik erre rájöttek, aztán olyan árnyaltabb következtetéseket is levonhatnak, mint hogy: bár hatásosak, nyilván Kína és Oroszország is befolyásszerzésre is használják a vakcináikat (előbbi például Afrika, utóbbi Dél-Amerika esetében), vagy hogy, ha az országok, és az EU nem a gyógyszeripari óriásokba fektetnek, majd hagyják, hogy szabadalmaztassák a termékeiket és profitáljanak belőle, hanem mindenki számára elérhető és a szegényebb országok által is gyártható vakcinát hoznak létre (lett volna rá lehetőség), akkor most sokkal több ember lenne a világ sokkal több helyén beoltva.

Szadai Levente – Facebook

  •  
  •  
  •  
  •