GÖRÖGORSZÁG AZ UNIÓS POLGÁRI VÉDELMI MECHANIZMUS RÉVÉN KÉR SEGÍTSÉGET

natasa

Natasha Bertaud tudatta, hogy Athén az Európai Unió segítségét kérte az országot érintő migrációs válsággal kapcsolatban.

Görögország az európai uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül kér segítséget a menekültválság kezeléséhez – közölte csütörtökön az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Natasha Bertaud a Twitter közösségi oldalon tudatta, hogy Athén az Európai Unió segítségét kérte az országot érintő migrációs válsággal kapcsolatban.

“Azért ma nyújtottuk be a kérelmünket, és nem néhány hónappal ezelőtt, mert akkor még nem voltunk abban a helyzetben, hogy felmérjük a pontos szükségleteinket” – mondta csütörtökön a görög bevándorlásügyi miniszter a Euronews európai hírcsatornának. Jannisz Muzalasz abbéli reményét fejezte ki az interjúban, hogy az Európai Unió hatékonyabban fog fellépni, mint korábban más országok esetében.

Az ENSZ adatai szerint idén eddig több mint 700 ezer migráns érkezett az Égei-tengeren keresztül Görögországba.

A helyi hatóságok nehezen tudnak megbirkózni a menekültáradat jelentette kihívásokkal. A Human Rights Watch (HRW) nevű emberi jogi szervezet szerint a török partoktól kevesebb mint 6 kilométerre fekvő Leszbosz szigetén “teljesen kaotikus” a regisztrációs eljárás működése. A csoport aggályosnak tartja a Görögországban tartózkodó menekültek és migránsok nehéz életkörülményeit és a megfelelő egészségügyi ellátás hiányát.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott támogatni. Segítséget nem csak a részes államok, hanem a világ bármely országa kérhet rajta keresztül. A rendszert szeptemberben Magyarország és Szerbia is igénybe vette a migrációs válság kezeléséhez.

Megalapítása, 2001 óta több mint 180 segítségkérés érkezett már az uniós polgári védelmi mechanizmushoz. Olyan katasztrófahelyzetek kezeléséhez is aktiválták a rendszert, mint a 10 évvel ezelőtti Katrina hurrikán, a 2010-es földrengés Haitin, a fukusimai katasztrófa, a Fülöp-szigetekre két éve lesújtó tájfun, a tavaly Szerbiában és Boszniában pusztító árvíz, az ukrajnai konfliktus, a nyugat-afrikai ebolajárvány vagy az idei nepáli földrengés.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük