Gyanús tanúk Dopeman tárgyalásán

szobordöntés

Az Együtt-Korszakváltók Pártja, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Szolidaritás Egyesület 2013. szeptember 29-én ledöntött egy Orbánról mintázott, vagy rá erősen hasonlító hungarocell szobrot. A műsor végén, Dopeman belerúgott egy kerek hungarocell darabba, ami éppen Orbán fejét, vagy egy arra erősen hasonlító fejet ábrázolt.

A vádirat szerint ez garázdaság. A büntető törvénykönyv szerint az követ el garázdaságot, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. 

Mivel ennek bizonyítása meglehetősen nehézkes lenne, a vád mindent megpróbál, például nem riad vissza síró gyerekek felhasználástól se.

A tárgyaláson meghallgattak több tanút azok közül, akik feljelentést tettek a demonstrációról a tévében vagy az interneten látottak alapján, azaz ott se voltak, így a valóságban történő eseményekeről nem tudnak hitelesen beszámolni. A – nem jogvégzett – tanúk többnyire a törvény szavait idézve számoltak be félelmeikről, amiket a – tévében, interneten – látottak váltottak ki.

Egy balassagyarmati férfi azt adta elő, hogy sok félelem van benne a Rákosi-rendszer és az azt követő időszak miatt, nincs szüksége lelki terrorra, szorongásra, békés országban szeretne élni, nem anarchiában – majd hozzátette, hogy unokája sírva is fakadt. Azt nem kellett hozzáfűznie, hogy az unokája, mitől fakadt sírva, például az óvodásban milyen félelmek ébredtek Rákosi vagy Sztálin kapcsán.

Egy másik középkorú férfi tanúvallomásában azt adta elő, hogy a vádbeli demonstráció Sztálin szobrának 1956-os ledöntését idézte, s mintegy vudu szertartásra is emlékeztette. Arról nem számolt be, és nem is kérdezte meg tőle senki, hogy hogy Sztálin szobrát valóban haiti állampolgárok döntötték-e le, miközben közismert tény, hogy a vudu vallás Haiti sajátja. 

Egy budapesti informatikus előadása szerint felbujtóként ott kellene ülnie a vádlottak közt Kónya Péternek, a Szolidaritás Mozgalom vezetőjének és az összes résztvevőnek is. Az informatikus eléggé bírja a jogot szóhasználata szerint, ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy felkészítették, nem pedig saját fejből tolta a jogi bikkfát. Két a p r ó jogi tényről ugyanis megfeledkezett: a rendezvényen több ezren voltak; Kónya Péternek pedig mentelmi joga van.

Nem vett részt közszereplő sem az Együtt, sem a PM pártkezdemény-maradékok részéről.

0 bajnai szobordöntés

Bajnai Gordon beszédet mond a szobordöntés akción

Jelen volt a tárgyaláson a Szolidaritás jelenlegi vezetője, Székely Sándor és a társvezető, Kónya Péter is. Igaz, utóbbi – eléggé úgy tűnt – csövesként bújik meg a hallgatóság soraiban, mint Parry (Robin Williams) a Halász király legendájában. Ha ezzel azt a kritikát akarta megüzenni, mint a Halász király rendezője, Terry Gilliam, hogy egy megosztott társadalomban élünk,  amelyben a sebzett király képtelen a hanyatló birodalmán segíteni, csak egy tiszta szívű ifjú lovag élesztheti újjá, akkor jól tette.

 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük