Gyáva és hazug ellenzékkel nem lehet legyőzni Orbánt!

A miniszterelnök évtizedes uralkodását, három kétharmados többségét annak köszönheti, hogy az ellenzéki pártok egymást gyengítve indultak 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is. Az LMP és a Jobbik különutas politikája a legutóbbi országgyűlési választáson úgy kellett Orbánnak, mint egy falat kenyér.

A helyzet most sem változott érdemben. Az előválasztástól ódzkodó ellenzéki elitpártok sunyi és hazug módon ragaszkodnak megszerzett pozícióikhoz és mindent megtesznek azért, hogy mindenki mást kiszorítsanak a politikai placcról. Nézzük csak meg, hogy mi zajlik most Borsodban? Az ottani 6. számú országgyűlési választókerület fideszes képviselője 2020. július 10-én meghalt motorbalesetben. Azaz azóta lehet tudni, hogy itt valamikor az ősz folyamán választás lesz. Azonnal fel is merült, hogy a fővárosban több helyen is bevált ellenzéki előválasztást tartsanak. Magyar György a Klubrádióban július 21-én beszélt arról, hogy a “jóisten kímélje meg az ellenzéket” attól, hogy valamiféle háttérpaktum keretében találják meg a jelöltet. Az előválasztási rendszer egyik kidolgozója szerint a jelöltek ilyen módon való kiválasztása demokratikus és mint azt a korábbi példák is mutatták, alkalmas arra, hogy az ellenzéki szavazókat aktivizálja a kampányidőszakra és a választásra. A “demokratikus ellenzék” pártjainak tehát bőven volt ideje arra, hogy segítsék a civil előválasztást, azonban a megszokott sunyiskodás lett ebből is. Az MSZP helyi prominense Varga László augusztus 1-én még arról beszélt, hogy egy ellenzéki jelölt kell és kiváló dolog az előválasztás, de elmondta, hogy kevés az idő a lebonyolításra, azaz elindította a terelést a témában. Talán nincs is semmi meglepő abban, hogy Magyar György folyamatos előválasztást sürgető szavaira ezek a pártok elfelejtettek reagálni, persze mára kiderült, hogy miért is. Azért, mert már valahol egy füstös hátsószobában dolgoztak a paktumon és azon, hogy eladják nekünk “eszik nem eszik ez van” alapon a Jobbik jelöltjét Bíró Lászlót. Azaz szó sem lehet előválasztásról, annak ellenére sem, hogy már bejelentette indulását egy független jelölt, a Szanyi Tibor és Székely Sándor országgyűlési képviselő és az Igen Szolidaritás Magyarországért (ISZOMM)  által támogatott Tóth Ádám.

Akkor most tehát sokadjára hülyének néznek minket az ellenzéki elitpártok. Azt mondják, hogy lelkes támogatói az előválasztásnak, de szándékosan úgy alakítják, hogy ezt ne lehessen megtartani, ha valós választás következik. Ha támogatták volna azt, akkor meghallják Magyar György szavait, de hát ez egy hazug, a választókat hülyének néző brancs, akik nem Orbán leváltására, hanem a saját túlélésükre fókuszálnak kizárólag. Aki pedig több demokráciát, valós politikai versenyt szorgalmaz az ellenzéki oldalon, azt kiközösítik azzal, hogy ő Orbán szekértolója. Mondják ezt három kormánypárti kétharmad letéteményesei. 

Borsodban tehát ha rajtuk múlik, akkor nem lesz előválasztás, mert azt minden eszközzel elsunyiskodja az ellenzéki elit annak érdekében, hogy a saját paktumos jelöltjük indulhasson. 

De ki is ez a Bíró László, aki mögé akkor most beállhat Gyurcsány, Fekete-Győr, az MSZP és az LMP is? Egy vérbeli szélsőjobboldali, aki máig rasszista üzeneteket ír hivatalos- és magán facebook oldalára is, aki szerint az országot felszabaditó katonák gyilkosok, aki Orbán Viktor migránsellenes üzenetét cigányozással toldja meg. 

Tényleg erre van szükség 2020-ban Borsodban? Tényleg azt gondolják a körúton belülről és a nagyvárosokból ki se mozduló ellenzéki politikusaink, hogy a vidéket át kell engedni egy fasiszta ellenzéknek? 

Szóval talán még nem késő mégis lebonyolítani egy előválasztást, hogy tényleg az legyen a jelölt, aki mögött nem paktum, hanem valós demokratikus döntés és támogatás áll.

Kalmár Szilárd – Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •