Gyilkos szójamezők Dél-Amerikában – Európa is hibás

soyabean 33

Egy eddig elhallgatott probléma, a dél-amerikai szójatermelés nagymértékű növekedése nagyon negatívan érinti mind a helyi lakosságot, mind a európai gazdákat, mind a helyi és globális ökoszisztémát. Brazília, Urugváj, Argentína és Paragváj területén mammut méretekben termelnek nagyrész génmódosított szóját. Csak Paragvájban 2,6 millió hektáron termesztik a génmódosított szóját és ennek hatása a helyi lakosságra és környezetre katasztrofális.

A videóban a lakosok panaszkodnak, hogy kiirtották erdeiket, vegyszer kerül pataljaikba és ezek az ültetvények már teljesen körülvették maradék kicsi élettereiket. A legtöbb itt előállított szója GMO, azaz genetikailag módosított szója,  a nagy multinacionális biotechnológiai cégek égisze alatt. Mára már tény, hogy nagymértékű vegyszeres permetezéssel termelik a szóját ezeken a területeken. A nagy fairtások erdményeként egyre kevesebb a víz és egyre mérgezettebbek a folyók.

Ha a helyi lakosok nem akarják eladni földjüket a nagyvállalatoknak vagy képviselőiknek, akkor erősen mérgező permetekkel lepermetezik a környező, már felvásárolt földeket és így kényszerítik őket az elköltözésre. Néhány nagy multinacionális nagyvállalat kezében van a latin amerikai  szójatermesztés nagy része, név szerint: Monsanto, Bunge, ADM és Cargill.

A megtermelt génmódosított (GMO) szója legnagyobb hányada Európába kerül takarmányként, nagy fehérjetartalma miatt. Sajnos az európai húsfogyasztók többsége nincsen tudatában annak, hogy milyen húst eszik: génmódosított takarmánnyal etetett állatok húsát, mely szólya az őslakosok ezreinek kiszorítását, őserdők kivágását és a globális ökoszisztéma komoly sérülését okozta. (18 % üvegház gázok)

A dél-amerikai génmódosított szója-probléma megoldása egyszerű lenne és sokkal közelebb van, itt Európában: az európai gazdáknak csak európai takarmánnyal ellátott állatokat kellene tartaniuk. Az angol Föld barátai szervezet megfogalmazza: külterjes gazdálkodással, kis gazdaságokban kellene európai takarmányt felhasználva gazdálkodni és az Európai Úniónak újra kellene gondolnia a mezőgazdasági támogatások rendszerét.

FORRÁS: Pannoninfo

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük