Ha csökken a GDP, csökkenjen a képviselők fizetése is

4klogo

A 4K! – Negyedik Köztársaság Mozgalom szerint igazságtalan, hogy a politikusok semmilyen anyagi felelősséget nem viselnek az általuk okozott károkért. A 4K! ezért azt javasolja, hogy ha csökken Magyarország GDP-je, akkor ezzel arányosan csökkenjen a kormánypárti képviselők, valamint a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok fizetése is. A 4K! szerint tízszeres szorzót lenne érdemes alkalmazni, vagyis 1%-os GDP-csökkenés esetén 10%-os fizetéscsökkentést könyvelhetnének el maguknak a kormánypárti képviselők.

A 4K! szerint felháborító a kormánypárti politikusok cinikus reagálása Magyarország meglepően rossz negyedéves adataira. A közel 1%-os csökkenéssel ez most már sorozatban a negyedik negyedév, amikor mínuszban van a GDP.

A kormánypárti képviselők úgy kezelik a gazdaság mutatóit, mintha csak semmivel össze nem függő számjegyek lennének, és nem valódi emberek valódi munkahelyének elvesztését vagy valódi fizetéscsökkenését tükröznék. Annak érdekében, hogy a politikusok visszatérjenek a valóságba, a 4K! szerint elengedhetetlen, hogy a kormánypárti képviselők javadalmazása függjön a reálgazdaság alakulásától.

A rendszerváltás óta olyan politikusi kaszt alakult ki Magyarországon, amelyet nem tudnak ellenőrizni az emberek, amely érdemben nem elszámoltatható és látszólag semmilyen felelősséget nem visel a tetteiért. A politikusok ellenőrizhetetlensége és az elmúlt 20 év kudarca között közvetlen összefüggés van, ezért a negyedik köztársaság alkotmányának tartalmaznia kell a részvételi demokrácia különböző formáit, így a politikusok visszahívhatóságát. A polgármesterek visszahívhatóságáról a 4K! a múlt héten mutatott be kidolgozott törvényjavaslatot.

A közlemény teljes szövege itt olvasható:

http://negyedikkoztarsasag.hu/blog/2013/02/21/Ha_csokken_a_GDP_csokkenjen_a_kepviselok_fizetese_is

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük