Ha élne 2Pac, Bernie Sanderst támogatná

2020-ra a hiphop vált a világ legnépszerűbb zenei irányzatává, a hagyományosan underground műfaj immár a szélesebb közönséget is elérte, a rádiókban és zenecsatornákon is rendszerint hiphop-dalok jönnek szembe. Ebben a környezetben sokan rácsodálkoznak, ha egy-egy előadó markáns politikai véleményt formál. Az igazság az, hogy a közéleti és társadalmi kérdések körbejárása hagyományosan is a műfaj jellemzője volt, igaz, konkrét politikusok nyílt támogatása csak az utóbbi időkben vált divattá – és lehetőségé. Külön érdemes foglalkozni Killer Mike, a Run the Jewels formáció tagjának esetével, hiszen a zenész évek óta számít Bernie Sanders nagy támogatójának.

A rap is pop

Nemcsak Amerikában, hanem világszerte sokan rácsodálkoztak, amikor Kanye West 2015-ben először jelentette be, hogy indulni akar a 2020-as elnökválasztáson – korábban egyébként Barack Obamát és Hillary Clintont is támogatta, utóbb pedig Donald Trump mellett állt ki. Bár Kanye West kapcsán felmerültek mentális egészséggel kapcsolatos tényezők is, valójában semmi meglepő nincs abban, ha egy hiphop-előadó érdeklődik a politika világa iránt. A közéleti és társadalmi kérdések valójában a kezdetektől fogva kulcsfontosságúak voltak a hiphop történetében, gondoljunk csak a Grandmaster Flash and the Furious Five 1982-es, zenetörténeti jelentőségűnek számító The Message című számára vagy az 1985-ben alakult Public Enemy munkásságára, de még 2Pac dalaiban is központi helyet foglalt el a társadalmi, elsősorban a fekete közösségeket érintő problémák bemutatása.

Bár az évtizedek során a műfaj kiszélesedett, alapvetően mégis a kisebbségek, így az afroamerikaiak zenéjének tekinthető. Ez a szoros kapcsolat a 2000-es évek végére, a stílus előretörésével és egy példátlan elnökjelöltnek köszönhetően speciális helyzetet szült: az előadók immár nemcsak dalaik révén igyekeztek formálni hallgatóik világnézetét, hanem bizony konkrét politikusok mellé is odaálltak. 2008-ban Barack Obama az első afroamerikai elnökként beírta magát a történelemkönyvekbe, ami viszont kevésbé okozott feltűnést: ő lett az első olyan amerikai elnök is, aki látványosan nyitott a hiphop világa felé. Beszédeiben nemegyszer tett műfajjal kapcsolatos utalásokat, a Fehérházba pedig több előadót is meghívott két ciklusa alatt. Nem is csoda, hogy már 2008-as kampányát is olyan jól ismert rapperek támogatták, mint Biz Markie, Nick Cannon, Jay-Z vagy Will.i.am.

Obamához sok afroamerikai művész az „egy közülünk” elve alapján csatlakozott, a politikus pedig kommunikációjában nem egyszer rá is játszott erre a szerepre. Ezek után sokaknak meglepetést okozott, amikor 2016-ban több korábbi Obama-párti előadó Hillary Clinton mellett kötött ki. Kétségtelen, hogy a Donald Trump–Hillary Clinton párosból inkább utóbbi tűnhetett Obama szellemi örökösének, a női jelölt azért mégis elég messze állt a hiphop hagyományos közösségeitől.

Az irányzat életében a 2008-tól kezdődő időszak valóban fordulatnak tekinthető. Obama révén egyrészt egyfajta legitimációt kapott a közösség, másrészt ekkortájt indult meg az a folyamat, amely végül a rockzene visszaszorulásához és az újhullámos hiphop térhódításához vezetett. Ezen eseménysor hatására az egész műfaj megítélése is megváltozott, az utcagyerekek zenéjéből a világot uraló stílus jött létre. Ma már komoly fegyverténynek számít, ha egy népszerű hiphop-előadó nyilvánosan vállalja egy politikus támogatását – ugyanez a szerep korábban más irányzatok képviselőinek jutott.

Nem arról van szó tehát, hogy a hiphop mára vált átpolitizált műfajjá, sokkal inkább arról, hogy csak napjainkra kapták meg azokat a felületeket, lehetőségeket az előadók, melyek a korábbi generációk számára nem adattak meg. Ha úgy tetszik, a szcéna poposodásának eredményével van dolgunk – elvégre bármennyire is jutott egyfajta messiásszerep 2Pacnek, sosem léphetett volna fel a Fehérházban a maga idejében. Ez persze azt is jelenti, hogy a stílus klasszikus értékeitől már elsodródott, inkább a popzenésznek tekinthető hiphop-előadók is nagy arányban szólalnak meg közéleti kérdésekben – nemegyszer pedig olyan véleményt fogalmaznak meg, amit hallva a legendák a fejüket fognák.

Martin Luther King öröksége

Clinton fő demokrata kihívója 2016-ban Bernie Sanders volt, aki szintén több támogatót talált magának a hiphop berkeiben: melléállt többek közt Big Boi az Outkastből, T.I., az újhullámos Lil Yachty, illetve az EPMD és a Run the Jewels formáció tagjai is. Utóbbiról, egészen pontosan a banda egyik feléről, Killer Mike-ról külön is érdemes beszélni, hiszen a kezdetektől, a kudarcok ellenére is kitartott Sanders mellett, ráadásul egy olyan művészről van szó, aki még ma is ragaszkodik a politikai hiphop gyökereihez.

Bár a 45 éves rapper komoly népszerűségnek örvend, Killer Mike mégsem tekinthető az új, popos vonal képviselőjének: dalaiban nem csupán a hangzást, hanem szöveget tekintve is a hagyományokat követi. A rapper az elődökhöz híven megy bele a társadalmi problémák boncolgatásába, aktivistaként pedig rendszeresen kiáll a társadalmi egyenlőtlenség, rendőrségi brutalitás és a rendszerszintű rasszizmus ellen. Kétségtelen, hogy a műfaj előretörésének köszönhetően több felületet kap megszólalásaira, mint a hasonló nézeteket képviselő nagy elődök, ezt a népszerűséget azonban következetesen, a hiphop klasszikus értékrendjét szem előtt tartva használja ki.

Ez lehet az oka annak, hogy sok más, inkább a stílus poposabb vonalát vivő zenésszel szemben nem állt be Clinton mögé, még akkor sem, amikor Sanders kiesett az elnöki címért folyó versenyből. Hasonló módon tartott ki 2020-ban is a szociáldemokrata politikus mellett, nem kis meglepetést okozva.

Killer Mike elmondása alapján a marihuána legalizálásától az egészségügy megreformálásának szükségességéig számos területen osztja Sanders véleményét. Sok más politikai megnyilvánulást vállaló előadóval, így a szintén Sanderst támogató Cardi B-vel ellentétben a veterán rapper kiállása őszintének, hitelesnek és kevésbé támadhatónak hat, aktivista lévén nemcsak a zenészekhez, hanem az átlag választópolgárhoz képest is komplexebben lát rá az Egyesült Államok problémáira. Ebben a 2020-as videóban például méltó beszélgetőpartnernek bizonyult Sanders mellett.

„Az életem során az ön politikája az egyetlen, amely megegyezik a Szegény Emberek Mozgalmának politikájával” – mondta a videóban Killer Mike, utalva az 1968-ban Martin Luther King, Jr. vezetésével megszervezett, a gazdasági és társadalmi igazságtalanságokra rámutató kampányra.
Killer Mike a 2Pac-féle vonalat képviseli, annak a hőskorszaknak az egyik örököse, amelyben a hiphop még az alsó társadalmi osztályok zenéje volt, amikor a műfajnak még fontos szerep jutott az ezen csoportokat érintő rendszerszintű gondok bemutatásában. Ezen problémák orvoslására pedig éppen Bernie Sanders teszi a legkomolyabb ígéreteket.

Bernie Fan

  •  
  •  
  •  
  •