Ha szegény vagy, az is maradsz

poverty

A szegénység és vonzatai

Minél fejlettebb egy adott országban az oktatás és az egészségügy, annál könnyebb kitörni a szegénységből, és felnőttként boldog, kiegyensúlyozott életet élni. Minél okosabb, képzettebb és egészségesebb egy társadalom, a vállalatoknak annál inkább megéri beruházni, annál több lesz a munkahely és az innováció, annál jobbak a fizetések és gazdagabbak az emberek. Ez a gondolatmentet talán túlságosan is leegyszerűsítő, az mindenesetre tény, hogy az egyik legjobban megtérülő hosszú távú befektetés az oktatás és az egészségügy, melyek fejlesztésével a jövő felnőttjei okosabbak, egészségesebbek, és így produktívabban lehetnek.

Kétségtelen, hogy egy diplomás, jól táplált és egészséges huszonéves jobb esélyekkel vág neki a felnőtt életnek és a munkaerőpiacnak, mint aki éppen hogy túljutott az elemi nyolc osztályon. Ezek az esélyek a legtöbb országban generációról generációra öröklődnek, azaz akinek a szülei szegények, képzetlenek és betegesek, annak rendkívül nehéz kitörnie, sőt gyakran az egymást követő generációk egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

Jeffrey D. Sachs, a Columbia University professzora hangsúlyozza, hogy ezt az ördögi kört egyedül az állam képes megtörni, mégpedig úgy, hogy az oktatásba és az egészségügybe fektet. Meg kell adni a lehetőséget a társadalom szegény rétegeinek is, ez azonban csakis a magasabb adókból finanszírozott szociális programokon keresztül érhető el. Nem segély kell adni, és börtönöket építeni, hanem lehetővé tenni, hogy a magas színvonalú oktatás és egészségügy előnyeit a társadalom legszegényebb rétegei is élvezhessék.

Ez a rendszer az ún. szociális demokrácia, melynek első számú mintaországa Svédország. A svéd egy főre eső GDP ugyan elmarad például az amerikaitól, ugyanakkor a társadalom mindössze 8,4 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, szemben az USA 17,3 százalékával. Emellett a svéd börtönviseltek aránya tizede, a társadalom leggazdagabb és legszegényebb rétegei közötti jövedelmi különbség töredéke az amerikainak, és a szegény gyerekeknek sokkal-sokkal jobbak az esélyeik a kiemelkedésre, mint a tengerentúlon.

A professzor hangsúlyozza, hogy ennek a rendszernek a hátulütője a magas adók, ez ugyanakkor „megéri”, a szegénység generációról generációra öröklődő ördögi köréből ugyanis csakis így lehet kitörni.

Forrás:PSZO.Blog

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük