Hajdúságban sem lett jogi ügy a fideszes választási csalás gyanújából

Érdemi vizsgálat nélkül utasították el a hajdúsámsoni választás kapcsán indult nyomozás megszüntetése miatt tett panaszt – írja a Debreciner.

Káposznyák a Munkások Ujságának elmondta, hogy a feljelentése alapján a Btk. 350.§.-ba ütköző és aszerint minősülő a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt rendelte el a nyomozást a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 2020 elején, melyet hamar lezártak. Ezt a döntést  panaszolta be Káposznyák, melyet elutasítottak.

Mint tavaly lapunk is megírta, a nyilvánosságra hozott felvétel egy hajdúsági kisvárosban készülhetett, melyen elhangzanak a szavazók megfélemlítésére, szervezett szállításra, a láncszavazásra, kifizetésekre és a szavazatvásárlásokra utaló kifejezések.

Káposznyák István – aki időközben az Igen Szolidaritás kelet-magyarországi koordinátora lett – azért nyújtott be panaszt az ügyészségnél, mert szerinte a választási csalás gyanúja miatt tett feljelentésének a felével a rendőrség egyáltalán nem foglalkozott. Úgy látja, a rendőrség trehány munkát végzett, ezt pedig az ügyészségnek is fel kellett volna ismernie.

Egy hajdúsámsoni lakos még 2019 decemberében olyan videókat adott át az ellenzéki politikusnak, amelyek a választást követően készültek, az informátor szerint egy „elszámoltatáson”, illetve egy közös ebéden, ahol Antal Szabolcs (Fidesz) polgármester megköszönte a résztvevőknek, hogy segítették őt választási győzelmében – írta meg a Debreciner.

A politikus arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy a nyomozás lezárását követően benyújtott panaszát érdemi vizsgálat nélkül utasította el a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség. Az indoklásban a hatóság azt írja, hogy a politikus nem jogosult panaszt tenni az ügyben.

„Az iratokból megállapítható, hogy a nyomozás választás rendje elleni bűntett miatt volt folyamatban, mely cselekménynek Káposznyák István feljelentő nem sértettje, így a panasz lehetősége, mint feljelentőt kizárólag abban az esetben illette volna meg, amennyiben a feljelentés elutasítására került volna sor” – indokolta döntését az ügyészség.

Káposznyák István szerint az esetből kiderül, hogy azt, aki a nevét és az arcát adja egy ilyen ügyhöz, jogi eszközökkel könnyen hatástalanítani tudják, miközben a valós érintettek nem mernek feljelentést tenni. A politikus azonban nem csak a vonatkozó jogszabályban, hanem az ügyészségben is csalódott.

„Az ügyészségnek fel kellett volna ismernie, hogy a rendőrség trehány munkát végzett, utasítást adhatott volna ki egy új nyomozási cselekményekre, amelyekben vizsgálni kellett volna az ok-okozati összefüggéseket, továbbá a megbízó személyét. Ezt nem tette meg” – fogalmazott Káposznyák.

Debreciner

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •