Hajléktalanfront: Beszóltak Pintérnek

harc

A fővárosi fideszesek szinte minden kerületben totális támadást indítottak a hajléktalanok ellen, a legváltozatosabb formában próbálják elüldözni szerencsétlen sorsú embertársainkat. Józsefváros immár nem is tűnik élenjárónak. Utcai razziák alig vannak, ami lényegében beismerése a kudarcnak, sőt olyat is hallani, hogy az itt elindított “lélek-program”-nak köszönhetően több nyolcadik kerületi gyökerekkel bíró hajléktalan is önkormányzati lakáshoz juthat.

Máshol már nehéz ilyen jellegű kezdeményezésekről beszámolni. Újpalotán az erdőlakók elüldözése van napirenden hónapok óta. Nekik három havi lakbért fizetnek hajléktalanszállón, mielőtt eldózerolják senkit sem zavaró kunyhóikat. Az ügy pikantériája, hogy ezeket az embereket állítólag józsefvárosi szállásokra gondozzák be, azaz Kocsis Mátét fideszes kollégája látja el otthontalanokkal. Ez ellen lázadt pár hónapja a nyolcadik kerület első embere, érdekes, hogy némán tűri ezt a folyamatot. Sok szociális szakember azt gondolta, hogy az újpalotai eljárási rendnél nem lehet rosszabb gyakorlatot alkalmazni, aztán a mélymagyar elkötelezettségű Papcsák Ferenc, zuglói polgármester nemes egyszerűséggel eldózeroltatott pár tucat kunyhót. Részéről a humanizmus kimerült annyiban, hogy legalább szóltak az embereknek, hogy hagyják el a viskókat, mielőtt a gép szétzúzta azokat.

Hasonló akció készül Csepelen is. Itt az önkormányzat takarítási akciót tervez, a szemetet készülnek összegyűjteni a kerület északi részén, ahol azok a gyilkosságok történtek, amelyek hivatkozási alapot adtak a hajléktalanok elleni háborúra. A köztisztaságinak álcázott akció célpontjai természetesen a hajléktalanok konyhói. A fideszes politikusokat egy cseppet sem érdekli, hogy az egyetlen ilyen eset volt, a több száz hasonló fővárosi helyen nyoma sincs erőszaknak, a legtöbb helyet ismerik és rendszeres látogatják az utcai szociális munkások. Őket persze senki nem keresi vagy kérdezi, pusztán rendvédelmi feladatként tekintenek a problémára és ennek megfelelően felháborítóan embertelen is a közterületen élő emberekkel szembeni fellépés.

Nem véletlen tehát, hogy a minap nem fogadták örömmel hajléktalanok és civil aktivisták Pintér Sándort egy Ferencvárosban létesítendő hajléktalan szállónál. Szerintük nemzetközileg is példátlan, hogy az aszódi utcai intézményben rendőrségi előállító szoba is lesz, azaz ide fogják szállítani közterülen élés gyanújába keveredő embereket, akik nem meleg teát és segítséget, hanem bírságot, visszaesés esetén elzárást kapnak behozataluk esetén.

A Város Mindenkié Csoport aktivistája kemény vitába is keveredett a belügyminiszterrel, aki kezdetben magabiztosan lépett fel, ám zavarba jött és feldühödött, amikor Udvarhelyi Tessza felhívta az ő és Tarlós István figyelmét arra a tényre, hogy egyikük sem rendelkezik szociális végzettséggel, mégis belekontárkodnak ebbe a dologba, nem kérik szakemberek segítségét.
Pintér feldúlva ült be az őt váró mikrobuszba és elhajtott a helyszínről népes kíséretével együtt.

A szálló, amelyet megtekintettek, szinte még mindig romos állapotban van, egyértelműnek tűnik, hogy abban a krízisidőszakban embert elhelyezni nem fognak. Hely tehát nincs, de a földönfutókat futószalagon termelik, most Csepel van soron.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük