Hajléktalanháború: vesztésre áll Kocsis

kocsismate

 

A Fidesz frakció hajléktalan-ügyi szakakárkije elveszíteni látszik a szegények ellen indított józsefvárosi csatát. Mint arról korábban már mi is hírt adtunk a csúfosan elbukott népszavazási bohózat után Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester példátlan dühvel csapott le a kerületi hajléktalanokra. Rendőrség illetékese lapunk kérdésére elismerte, hogy egy hét leforgása alatt 290 fedél nélkül élőt állítottak elő a kerületben.

Volt akit egy csikk eldobása miatt, mást egy kövön üldögélés miatt vontak felelősségre. Az önkormányzati brutalitás szimbóluma a 24 órás nyitvatartással üzemelő szabálysértési iroda, ahova folyamatosan szállítják be a hajléktalanokat és többségüket felszólítják arra, hogy telepedjenek át más kerületekbe. (Jellegzetes Fidesz taktika. Nem megoldani akarja a problémát, hanem elintézni – szerk -)

homelessA legtöbb esetben azonban ez komoly problémát vet fel, mivel a józsefvárosi utcán élő emberek jelentős része józsefvárosi lakcímmel bír, sokukat éppen önkormányzati lakásból tették utcára. Őket más kerületbe irányítani súlyos törvénysértés is.

A helyzet pikantériája, hogy a keménykedés láthatóan értelmetlen és a hatóság emberei fáradnak, a hajléktalanok jól bírják a sokkterápiát. A Blaha Lujza téren ismét látni hajléktalanokat, akik továbbra is életvitelszerűen használják a közterületet. Rendőrjárőrök szaladgálnak egyik embertől a másikig, de igazoltatás után a legtöbb esetben ők mennek arrébb, a hajléktalanok maradnak. A Népszínház utcában sem jobb a helyzet. Már a gyorsétterem mellett is látni italozó embereket, a Bacsó Béla utcában egy kifejezetten jól öltözött fiatal vizel le egy új építésű társasházat. Eszembe jut, hogy néhány hete még az itteni MSZP irodában Kocsis arról beszélt, hogy azért nincs közvécé a „nyóckerben”, mert az csak vonzza a hajléktalanokat. Hát, akinek dolga van, azt ez az elv nem zavarja, viszont azokat igen, akik nem szeretik a vizeletszagot.

Tovább haladva a Népszínház utcán a kép változatlan. Egy ember a kukában turkál, egy középkorú nő látva érdeklődő tekintetem, kezét kinyújtva indul meg felém. Félreállok, a bezárt könyvesbolt melletti villamosmegállóban egy alkalmi társaság, csendben borozgatnak. A Teleki tér előtt két ismerős hajléktalanba botlok. Elmondják, hogy totálisan tesznek az egész kampányra. Van, hogy naponta többször is beviszik őket, de nem foglalkoznak vele, van idejük. Panaszként megjegyzik, hogy mostanra kiderült, hogy az utcán étkező, italozó emberek nem is mind hajléktalanok. Ez egy közösségi program ebben a városrészben. Van aki így érzi jól magát, nem akar egész nap a négy fal között élni.

kocsisfuck
Kocsis jól megmutatja a hajléktalanoknak mi a Fidesz módi

A tapasztaltak tehát egyértelműen azt mutatják, hogy a jobboldali razzia csúfos kudarcra van ítélve. Példátlan nagyságrendben vonja el a rendőri erőket a közbiztonsági feladatok ellátásától és sok tízmilliós ráfordítással még az utcaképet sem tudják megváltoztatni Józsefvárosban. A kísérlet kudarca egyértelműen azt mutatja, hogy a hajléktalanokat nem üldözni kell, hanem valódi segítséget nyújtani számukra. Több és hatékonyabb reintegrációs intézményre van szükség, illetve olyan helyekre, ahova erőszak nélkül is betérnek az utcán élők, így maguk hagyják ott a közterületet.


FRISS:
Nem rég értesültünk róla, hogy Kocsis Mátét, nyilván a kérdéskörben elévülhetetlen szakértelemének megvillantása miatt a Fidesz “Hajléktalanügyi Biztosnak” nevezte ki. Forrásaink szerint az irodája közvetlenül a Bohócügyi Államtitkár mellett lesz.

Bővebben: ITT

 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük