“Halálosan elegem van már ebből!” Amerikában sztrájkba kezdtek egészségügyisek

A westlandi Four Seasons rehabilitációs központ és szanatórium dolgozói hétfőn kezdtek sztrájkolni, miután nem tudtak megegyezni új munkaszerződésükben. Az épület előtt tüntető alkalmazottak azt mondták, csupán igazságos béreket szeretnének az elvégzett munkájukért cserébe, főleg a COVID-19 járvány alatt ledolgozott időre – írja a Hometown Life.

„Ezek a lakók csak ránk számíthatnak. Három év után még fizetésemelést sem kaphatunk. Nincs szerződés, nincs emelés.” mondta Robbie Cheree, detroiti nővérasszisztens, aki állítása szerint már 10 éve a központ dolgozója.

„Mi munkánkból adódóan törődünk mindenkivel, viszont ti nem törődtök velünk. Nekünk is el kell tartanunk a családunkat!”

Nagyjából 90 ember tüntetett az intézmény előtt hétfő reggel. A dolgozók azt mondták, ehhez még többen csatlakoztak később. Az alkalmazottakat a SEIU Healthcare Michigan képviseli, mely szervezet már több sztrájkot is szervezett Detroit számos intézményében. Eredeti terv szerint a sztrájk kora nyáron került volna megrendezésre.

A hétfő délután tüntető alkalmazottak számos követelést említettek, amit nem kaptak meg az elmúlt években. Mary Calma nővérasszisztens 12 éve dolgozik a központban, elmondta, hogy a járvány alatt ledolgozott időre sem kaptak több bért.

„Már hónapok óta próbálunk beszélni a tulajdonossal. Nem érdeklik őt a munkásai! Voltak évek, mikor adott 10-15-25 centnyi emelést, de ezzel a mennyiségű pénzzel nem tudom megetetni a családomat.”

Calma szerint a bérük – ami 15 dollár óránként – kezd a kiskereskedelmi dolgozók fizetéséhez hasonlítani. Véleménye szerint többet érdemelnének annál, amit eddig kaptak, már csak az elvégzett speciális munka fényében is, hiszen betegekkel foglalkoznak.

„Emberekkel dolgozom, a szeretteiddel. Szerinted 15 dollár óránként elég?” mondta. „Halálosan elegem van most már ebből.”

Hometown Life

Bedő Petra

  •  
  •  
  •  
  •