Hallgatói Szakszervezet: “Bármennyire nehéz és hosszú az út, végig fogjuk járni!”

A Munkások Újsága változtatás nélkül jelenteti meg a Hallgatói Szakszervezet tegnapi napon, az állami vagyon, kiemelten a felsőoktatási intézmények lényegi privatizációjával kapcsolatban kiadott közleményét:

Ma (2021.04.27. – szerk) az országgyűlés 11 egyetemet helyezett át alapítványi fönntartásba, ezzel ország egyik legnagyobb vagyonkiszervezésének lehettünk tanúi. Emellett jelentős hozadéka a “modellváltásnak”, hogy ezentúl fideszes potentátok teljhatalommal bírnak majd hazánk kulturális és tudományos intézményei fölött. A vereség szinte teljes, hiszen alig marad olyan egyetem, amellyel a társadalom rendelkezne, ráadásul még ezeknek is veszélyeztetett a helyzete, mivel az intézmények érdekérvényesítő képessége szinte teljesen megszűnt. Sajnos az elmúlt években kétségbeesve néztük végig, ahogyan a teljes magyar felsőoktatást szétverték. A tendencia nem volt új, de a “fokozatváltás” cseles neve alá bujtatott hatalomszerzés fölkészületlenül érte az eleve gyönge akadémiai és egyetemi közösségeket.

Megbocsáthatatlan az a pusztítás, ami generációkra határozhatja meg társadalmunk kultúrához és tudományhoz való viszonyát. A szörnyű állapotokon viszont csak akkor változtathatunk, ha fölismerjük saját tehetetlenségünket és leszámolunk vele. Nem lesz elég feltérképezni a problémáink rendszerszintű gyökereit, hanem működőképes alternatív lehetőségeket kell teremtenünk! A legnagyobb vereség, a belefásultság és a kiszolgáltatottság esetén sem felejthetjük az önszerveződésben rejlő esélyeket, egységben ugyanis bármilyen hatalommal szembeszállhatunk. Közösségeinknek egyszerre kell saját szerkezetükkel cáfolniuk a fennálló társadalmi viszonyok szükségszerűségét és létrehozniuk azokat a körülményeket, amelyek alapjait képzik egy igazságos társadalomnak. Nem mondhatjuk azt, hogy könnyű út várna ránk, ugyanakkor bármennyire is nehéz lesz, együtt végig fogjuk járni. Gyertek velünk, mert még sokat kell tennünk és el sem kezdtük igazán!

(A képet Gspann Károly csinálta, az idézet pedig TGM-től van.)

Forrás: HALLGATÓI SZAKSZERVEZET facebook

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •