Handó Tünde 12 évet, Polt Péter 9 évet kapott

Vajon ez a cikk folytatódhatna úgy is, hogy letöltendőt, vagy felfüggesztettet kaptak?

Nem, ez természetesen lehetetlen.

Ez történt ma:

Az Országgyűlés hétfőn újabb kilenc évre megválasztotta Polt Péter legfőbb ügyészt, a kormánypártoktól 134 igen szavazatot kapott, 27-en ellene szavaztak. A szavazáson független képviselők, a DK, az MSZP és  Párbeszéd politikusai nem vettek részt.

Polt újraválasztására Áder János köztársasági elnök tett javaslatot. Polt Péter kilencéves mandátuma idén decemberben jár le, de korábban – 2000 és 2006 között – egyszer már betöltötte ezt a tisztséget.

Alkotmánybíróvá választotta az Országgyűlés Handó Tündét, a titkos szavazásban 164 képviselő vett részt, hárman érvénytelenül voksoltak.

Bár az ellenzék egy része részt vett a szavazáson, az új kinevezettek eskütételét már nem várták meg, üresen maradtak az ellenzéki padsorok.

Handó Tünde jelenleg az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyét veszi át a Fidesz-KDNP jelölése után. Megbízatása tizenkét évre szól.

A jogszabály szerint az Országgyűlés – kétharmados többséggel – az Alkotmánybíróság tagjait kiemelkedő tudású elméleti jogászok, vagy legalább húszévi szakmai gyakorlattal rendelkező jogászok közül választja.

MTI

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük