Harminc markos bányász várta a polgármestert

Harminc bányász szerette volna megtudni Polics Józseftől, Komló fideszes polgármesterétől, hogy miért nem tudja támogatni a kormányrendelet visszaállítását, amely gondoskodna sorstársaikról. A bányászok több, az egykor vájárként dolgozók érdekeit védő szervezet tagjaiból verbuválódtak. A spontán akcióban mintegy harmincan vettek részt. Besétáltak pénteken a komlói városházára, és Polics Józsefet keresték.


Benke Norbert, a Vasas Szakszervezet régiós vezetője a Pécsi STOP-nak elmondta: a fideszes polgármester csütörtökön a komlói képviselő-testületi ülésen arról beszélt, nem tudja egyöntetűen támogatni a 23/1991-es kormányrendelet visszaállítását. Ez a jogszabály volt hivatva gondoskodni az egykori bányászok megélhetéséről. Rendelkezett keresetkiegészítésükről, egészségkárosodási járadékukról, és az ehhez szükséges ledolgozott évek számáról. Mégpedig megnyugtató mértékben. A főbb rendelkezéseket 2012 januárjában helyezték hatályon kívül, sok bányász alól kirántva a talajt.

– Polics József és Hoppál Péter nem ezt ígérte – így Benke. – A komlói polgármester korábban azt ígérte, mindenben támogatja a bányászokat. Ehhez képest több embertől hallottuk, hogy már véglegesített, volt járadékos embereket kezdtek újra bizottságok elé citálni. Pontosan ez verte ki korábban a biztosítékot a bányászoknál.

Mint megtudtuk: a polgármesterrel nem sikerült beszélnie a bányászoknak, mert el kellett mennie tárgyalni az iparkamarával. Benke Norbert leszögezte, szerdán ismét meglátogatják, a délutáni közgyűlésen, és felteszik neki a kérdésüket.

– Utólag kiderült, hogy átverés volt az elmúlt időszak – így Benke. – Duma volt, hogy megmentik a bányászokat. Egy csomó embert kiszorítottak az ellátásból. Semmi mást nem kértünk, csak hogy a kifutó embereket hagyják békén, de nem. Nem oldottak meg semmit, tíz emberből hét kiesik a rendszerből. Azok az emberek, akik felépítették Komlót, Pécs jelentős részét, és most, hogy megrokkantak, már nem érnek nekik semmit. Nem hagyjuk, hogy kisemmizzék őket, ha akkor jók voltak, legyenek jók most is.

Benke Norbert kiemelte: március 7-én Pécs főterén tüntetnek a bányászok, bízik benne, hogy lesz egy bátor politikus, aki átveszi tőlük a petíciójukat.

Forrás: http://www.pecsistop.hu/regio/harminc-markos-banyasz-varta-a-polgarmestert/1125131/

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük