Három nap és 7 milliárd

worldclock

6.999.651.391….és folyamatosan növekszik. Ez nem valami költségvetési szám, nem is egy extrém magas lottónyeremény, hanem az emberiség jelenlegi létszáma. A mostani növekedési ütemet figyelembe véve úgy tűnik, hogy a világ népessége három napon belül eléri és meghaladja a 7 milliárd főt. Ez elég impozáns szám ha azt vesszük figyelembe, hogy az 1800-as évek elején, azaz alig kétszáz éve éppen csak elértük az 1 milliárd fős létszámot.

Ebből a mennyiségből 1.3 milliárd kínai, és kb 1.2 milliárd indiai, azaz a Föld lakosságának 1/3-ad része ebben a két országban él. A kínai lakosság növekedése egy ideje stagnál illetve enyhény csökken, mivel ezt az országot is kezdik elérni a nyugati demográfiai trendek, illetve a kormány is bátorítja az “egy család, egy gyerek” politikát. Ellenben Indiában nincsen ilyen korlátozás, így 10 éven belül India lehet a világ legnépesebb országa, 1.5 milliárdos becsült népességgel. Ez nem csak demográfia, de élelmezési és vízellátási problémákat is okozhat, az ezeken a területeken már amúgy is gondokkal küzdő országban.

mumbai

Véleményem szerint az indiai szubkontinensen és afrika egyes országaiban is érdemes lenne követni a kínai “egy család egy gyerek” modellt, mivel így elejét lehetne venni a további túlnépesedésnek. A világ nyugati felén pedig az korfa teljes felborulásának elkerülése végett érdemes lenne propagálni legalább a “legalább két gyerek, legfeljebb három gyerek per család” modellt. Így két-három generáción belül egyrészt a Föld lakossága visszállna a kívánatosabb 3-4 milliárd fő közé, továbbá a bolygó rassz-összetétele sem borulna fel.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük