Hatalom és manipuláció, a képmutató szuperhatalom

“Képmutató szuperhatalom”: Michael Lüders elemző tanulságos könyvet mutatott be a geopolitikáról és a véleményformálásról, ami sajnos egyelőre csak németül és csak  Németországban érhető el. (Michael Lüders: A képmutató szuperhatalom. Miért kell kilépnünk az USA árnyékából. C. H. Beck, München 2021)

A könyv ismertetését kezdjük néhány meglepő adattal. Háromból két német támogatja az Oroszországgal való szorosabb gazdasági együttműködést, négyből három támogatja az Északi Áramlat 2 balti-tengeri gázvezeték befejezését – az Egyesült Államok kifejezett ellenkezése ellenére is. Emellett Németországban a túlnyomó többség úgy gondolja, Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő közös gazdasági térség létrehozására van szükség. Ez a német Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottsága és a Wintershall AG által megrendelt Forsa-felmérésből derült ki, amelynek eredményeit június 2-án, a rostocki gazdaságpolitikai “Oroszország-nap” rendezvénnyel párhuzamosan hozták nyilvánosságra. A mainstream média ezeket a kutatási eredményeket következetesen elhallgatta, míg a balti-tengeri városban folytatott rendezvényt “ellentmondásosnak” bélyegezték. Nem csoda: az alapüzenet – több együttműködés a konfrontáció helyett – ellentétes az évek óta tartó Oroszország ellenes uszítással, ami jellemző a német sajtó szinte egészére a Taz-tól a FAZ-ig, nem is beszélve a Bild és társainak gyűlöletpropagandájáról. 

Michael Lüders író USA-ról szóló új könyve megjelenése óta a bestsellerlisták első helyeit foglalja el, annak ellenére is, hogy a média nagyobb része figyelmen kívül hagyta annak megjelenését. Ha pedig írtak is, úgy miként az a Süddeutsche Zeitung tette, mely könyvismertető helyett arról írt, hogy a szerző szimpatizál az iráni “mullah rezsimmel”. Persze lényegében csak arról van szó, hogy nem hajlandó csatlakozni a rettegők kórusához és az iráni urándúsítást azzal magyarázza, hogy az atomegyezményt Donald Trump akkori amerikai elnök egyoldalúan felmondta és Irán erre csupán reagált. Álláspontja szerint:  “Akik az iráni vezetéshez hasonlóan a torkukon érzik a kést, azoknak két lehetőségük van: Önfeláldozás vagy ellenállás. Az irániak az USA “maximális nyomására” “maximális ellennyomással” válaszoltak”.

A könyv bemutatja, hogy az USA nem egy önzetlen nagyhatalom, hanem egy számító birodalom – még akkor is, ha az európai véleményvezérek nem fáradnak bele az ellenkezőjét állítani, és rendszeresen kettős mércét alkalmaznak a nemzetközi konfliktusokra is. Ha a Wikileaks-alapító Julian Assange csak fele akkora médiafigyelemet, támogatást kapott volna, mint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, akkor már régen felhagyott volna az Egyesült Államok azzal, hogy egy brit szigorúan őrzött börtön magánzárkájában tönkretegyék az egészségét, hogy ezzel is példát statuáljanak a velük szemben kritikus újságírók irányába. Lüders emlékeztet minket arra, hogy a kiszámíthatatlan milliárdos Trump uralma a Fehér Ház “főparancsnokaként” nem műszaki zavar volt egy egyébként jól működő hatalmi gépezetben. Biden alatt sok dolog megváltozhat a PR-ban, de a valós politikában még mindig az “Amerika az első” elv érvényesül. Biden, akárcsak hivatali elődje, Trump, továbbra is elkötelezett Assange felelősségre vonása mellett, és az újságírót élete végéig amerikai börtönben akarja látni, amiért leleplezte az amerikai háborús bűnöket és a CIA kínzásait. 

Lüders óva int mindenkit a transzatlanti illúzióktól. Biden is, “mint minden elődje a második világháború óta, világszerte beveti a hadsereget és a titkosszolgálatokat, és ha kell, háborúkat indít saját felsőbbrendűségének fenntartása érdekében”. Ma már az Egyesült Államok elnökének nincs elegendő hatalma, hogy szembeszálljon a katonai-ipari komplexum befolyásával, és nem tud szembeszállni az amerikai politika oligarchizálódásával sem. Oroszországgal és Kínával szemben pedig “nem fog jobban összpontosítani a de-eszkalációra, mint az őt megelőző elnökök”. Ráadásul senki sem tudja garantálni, hogy négy év múlva nem költözik e be a Fehér Házba egy ugyanolyan kiszámíthatatlan figura, mint Trump vagy egy “evangéliumi keresztény” fanatikus. Ha az EU és Németország továbbra sem tesz azért, hogy “megerősítse saját súlyát Washingtonnal szemben, akkor stratégiai szempontból függővé teszi magát néhány száz vagy ezer a kulcsfontosságú “ingadozó államokban” voksoló amerikai szavazótól” – állítja Lüders. Másodszor, tette hozzá, a világ könyörtelenül változik. Az USA “egyelőre” szuperhatalom marad, de történelmi csúcspontján már túljutott. Az eljövendő szuperhatalom Kína lesz, “és az európaiaknak, akár tetszik nekik, akár nem, ki kell állniuk a saját érdekeikért”.

Lüders nyitott és vitákra szólít fel az alapvető külpolitikai kérdésekkel kapcsolatban. Boncolgatja a hatalmi viszonyokat és számos példán keresztül mutatja be, hogy milyen eszközökkel és miként manipulálják a közvéleményt. Könyve az Egyesült Államok Oroszországgal szembeni konfrontatív politikájának megszüntetésére is felszólít: “Az emberek és áruk szabad mozgása Lisszabon és Vlagyivosztok között talán nem áll Washington érdekében, de az Ural mindkét oldalán élő népek érdeke”. A szerző szerint az új idők új gondolkodást igényelnek. A jövőben a világ újra “többpólusú” lesz. “A politikai egyensúlyra van szükség, nem konfrontációra és újabb fegyverkezési versenyre”.

A könyv a geopolitika és a médiamanipuláció megértését segítő kiadvány, amely olyan példákat ismertet, mint a Grace 1 iráni tankhajó eltérítése 2019 nyarán, Kaszem Szolejmáni iráni tábornok elleni 2020 januári merénylet, valamint Katharine Gun informátor leleplezései és felelősségre vonása. A junge Welt német napilap szerint a felvilágosításnak ez a tényekkel teli kötete megérdemelné, hogy a német Szövetségi Polgári Nevelési Ügynökség azonnal kiadja tömeges utánnyomásban az iskolai oktatás számára. A könyv segít elgondolkodni a hatalom, az uralom, a gazdaság és a vélemény hatalma közti összefüggésekről, különbséget tenni a fontos és a lényegtelen dolgok között, és nem elakadni zsákutcákban. Mint fogalmaznak, Lüders arra bátorít minket, hogy tegyünk fel kérdéseket ahelyett, hogy mindig ugyanazokat a válaszokat ismételgetnénk.

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •