Hatvanezer dühös ember

opera04

Egyes jobboldali hangulatkeltők, provokátor kommentelők szerint az ellenzék szánalmas, mert nem képes az utcára vinni „csak egy kis falunyi embert”. A tegnapi nap (2012. Január 2-án) az ellenzéki pártok és az Orbán kormánnyal szemben álló civil szervezetek erre fényes cáfolatot adtak. Az Andrássy úton, az Operától – illetve egészen pontosan a Hajós utcától – az Oktogonig (sőt azon is túl) tömött sorokban, faltól falig álltak az elégedetlen emberek, hogy kifejezzék egyet nem értésüket a kormány, az alaptörvény hatályba lépése kapcsán, közpénzen rendezett önünneplésével, illetve egyetértésüket abban, hogy az Orbán kormánynak hamarosan mennie kell.

A légi fotók és az átlagszámítások szerint – egy szerény ráhagyással – ezen a területen ilyen sűrűségben 60.000 ember fér el. Ez viszont nemhogy egy kis falunyi, de egy közepes magyar városnyi elégedetlen ember jelent. És ők csak azok, akik a legaktívabbak politikai, közéleti téren. Ne higgye senki azt, hogy nincsenek sokkal többen azok, akiknek elege van az Orbán kormány ámokfutásából.

A rendezvény hivatalosan 18:30 perckor kezdődött, de az emberek már ennél jóval korábban szállingózni kezdtek. A színpad időre elkészült, majd a rendezvény kezdete előtt a rendőrség illetékese megkérte a szervezőket, hogy az Opera előtt kialakított üres térségből tereljenek ki mindenkit szép szóval, a Hajós utcánál felállított kötélkordon mögé még vagy harminc méterrel. A szervezők a legjobb tudásuk szerint meg is tették ezt, az emberek – még a legdühösebbek is – megértőnek bizonyultak, hogy az ő érdekükben teszik. Néhány apróbb szóváltáson kívül nem történt semmi atrocitás, hiszen mindannyian ugyanazért voltunk ott, hogy hallassuk a hangunkat. Egy maréknyi bátor vállalkozó mégis a kordonon kívül maradt, köztük Bach Szilvia, ismert humorista és néhány társa, de a közben kivezényelt rendőrök még velük is udvariasan bántak. Érezhető volt az embereken, hogy a dühük nem a rendőrök ellen irányult és nem készülnek semmiféle olyasmire, ami 2006-ban a TV székházánál történt. A kivezényelt fiatal rendőrök arcán ennek ellenére mégis leginkább tanácstalan félelem tükröződött, hiszen sajnos őket csakis provokációs célzattal állították oda, mivel 60.000 ember elé beállítani kb 50, az akadémiáról éppen csak kicsöppent „kölyköt”, az nem más, mint felhívás keringőre azoknak, akik balhét akarnak.

opera01
Erre merje azt írni az kormány sajtója, hogy “Csak pár ezren voltak.”!

A hírek szerint volt is ilyen szándék a szélsőjobb részéről, és valahol a tömeg közepe-vége felé, a Nagymező utca sarkánál gyülekeztek mintegy százan, de a Operához a „főerőik” nem jutottak el. Más híradásokból tudhatjuk, hogy ellenben szocialista képviselőkkel összetűzésbe kerültek, de a hatalmas, a nácikat elutasító tömeg – nagyon helyesen – egyszerűen elnyomta ezeket a hangokat. Sajnos azonban az is tudható, hogy sokan az ennél komolyabb náci provokációtól való félelem miatt nem mertek kijönni a tüntetésre, hiszen a hírek ennél durvább Jobbikos erődemonstrációról szóltak – még akkor is, ha maga a párt tagadta a részvételét a rendezvényen.

Az Operaház fantomjai

Valamikor 19:00 óra környékén – mikor a hátunk mögött felállított színpadon már nagyban mentek a résztvevő szervezetek beszédei, hangos tetszésnyilvánítás, illetve Orbán Viktor és Schmitt Pál nevének említésekor zengő fujjolás kíséretében – érkezni kezdtek a vendégek. A luxusautóikkal az Opera másik oldalánál, a Dalszínház utcánál álltak meg, és az oda épített paravánok mögött rendőri kísérettel sunnyogtak be az Operába, mint valami gonosztevők, s közben zúzott a „Hazaárulók” az „Orbán, takarodj” és a „Bóvli” skandálás, illetve jobbnál-jobb kritikus beszólások a kormány részére. Ám sajnos a kormány egyetlen képviselője sem volt olyan férfi, hogy megjelenjen a színen, sőt, ekkor már ők régen bent voltak az Operában, vagy a hátsó bejáraton keresztül, vagy pedig azon a „menekülőalagúton” keresztül, amelyet a TEK szorgos embereinek kezei alakítottak kulturáltan használhatóvá, direkt erre az alkalomra. „Mint a patkányok.” – mondták többen a tömegből. Ha valami szégyen, akkor ez az, és jól mutatja, hogy Orbán mennyire fél az állítólag őt 2/3-ban imádó népétől.

opera02
Egy meglehetősen sommás vélemény

Az ellenzéki pártok, különféle mozgalmak és civil szervezetek által szervezett tüntetés 20:00 körül rendben véget ért, a rendőrség megbízottja sikeresnek, problémamentesnek ítélte – a hölgynek utólag is köszönjük a remek munkáját – és a tömeg egy része elhagyta a területet a kérésnek megfelelően, ám számítani lehetett rá, hogy ismét lesznek olyanok – és voltak is sokkal nagyobb számban, mint legutóbb dec. 23-án. – akik maradnak és várnak arra, hogy a Fidesz és talpnyalóik távozzanak az Operából. Ekkor, a hátulról érkezők nyomására a tömeg előrébb indult, amire már a rendőrség is reagált, így a háttérből előre vezényelték a rohamosztagokat, de még velük sem történt semmilyen nagyobb összetűzés. Többen hangoztatták a rendőrök felé, hogy nekik is a mi oldalukon lenne a helyük, és kérdezték, hogy nem szégyellik-e magukat, hogy „Ezeket védik.”? Láthatóan szégyellték.

A távozók felé a tömegből néhány tojás is elszállt, illetve egy üdítős palack, de komolyabb „ételcsata” nem alakult ki, pedig az ellenzék fő ételdobálója Dr. Dániel Péter is jelen volt.

Jómagam 21:15 környékén hagytam el a rendezvényt, de ekkor még jelentős, ezres nagyságrendű kemény mag állt az Opera körül és skandálták rendületlenül a rigmusokat. Más forrásokból értesültem, hogy később maga Don Pintér Sándor belügyminiszter jött ki irányítani a rend őreit, de ő is megkapta a maga „Maffiózó” és „Olajos”, beszólásait, hogy csak az enyhébbeket mondjam.

opera03
“Hé Európa, elnézést kérek a miniszterelnököm miatt.”

Összegzésképpen: Vak az, aki nem látja, hogy milyen szinten nő az elégedetlenség. Minden ilyen ellenzéki rendezvényen egyre többen és többen jelennek meg, mint ezen is. Annak ellenére, hogy hol vagyunk még a hivatalos választási időszaktól, egy választási gyűlésnek is bőven beillő tömeg jött össze, igaz elég sok szervezet képviseletében, amelyet a jobbos média rendesen fikázott is, és igyekezett bagatellizálni. Már a rendezvény alatt ment a szokásos hírhamisítás, mely az Opera belsejére fókuszált, a kinti eseményekből meg kb. csak egy kósza rendőrsorfalat mutattak néhány emberrel, holott az Andrássy út mögöttük tömve volt tüntetőkkel. Sajnos azonban öröm az ürömben – nem tagadhatjuk ezt sem le – hogy akadtak a szervezetek közt is apróbb nézeteltérések. Példának okáért többen kifogásolták az összefogás valódiságának mértékét is és azt, hogy a jelen lévő, mostanában emblematikussá vált közszereplő, Nagy Navarro Balázs, a TV gyártóbázis előtt hetek óta zajló éhségsztrájk egyik résztvevőjét nem engedték felszólalni a gyűlésen. (Noha szerintem bőségesen lett volna erre lehetőség és idő.) Ez véleményem szerint hiba volt a szervezők részéről, de ugyanilyen hiba volt szerintem az is, hogy dec 31.-én Nagy Navarro Balázs és társai a Kossuth téren új mozgalom beindítását jelentették be. Azt gondolom, ha Navarróék egy már létező és erősödő mozgalomhoz való csatlakozásra buzdították volna (Például az igen jelentős erőket felvonultatott Szolidaritás mozgalomhoz) a megjelenteket, és maguk is jelezték volna a részvételüket, akkor talán nem kapnak most ilyen elutasító választ. Bár egy a tábor de sok a zászló, ám az, ha folyamatosan aprózzuk erőinket, és havonta indítunk új, önálló mozgalmakat, azzal csak Orbánnak kedvezünk. Pedig egységben az erő, amelyre a január 2-i tüntetés is fényes bizonyíték volt. Még nem késő kiköszörülni a csorbákat!

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük